Longreads

Een zeldzaam interview met Monica Lewinsky

Sinds kort zoekt de in 1998 aan de schandpaal genagelde stagiair zelf de publiciteit op. Met succes.

Wikimedia Commons / Flickr

De journalist van The Guardian heeft extra betaald voor een gordijn om het tafeltje waar hij Monica Lewinsky interviewt. Ze zitten in een hotel in West-Hollywood. Lewinsky zou alleen maar afgeleid worden door oordelende blikken.

Bijna twintig jaar na dato, heeft Lewinsky nog steeds last van de affaire met toenmalige president Bill Clinton. Of tenminste, van de enorme nasleep ervan. Ze heeft nog een aardig trauma overgehouden aan een januaridag in 1998, toen ze na een tweejarige verhouding in de val werd gelokt door een vriendin en ondervraagd werd door de FBI. Ze was 25 jaar oud.

“Ik ben me hyperbewust van hoe anderen naar me kijken.”

In een zeldzaam interview vertelt ze over haar ervaring als slachtoffer van wereldwijde publieke verontwaardiging en haar bewonderenswaardige comeback. Soms wordt Lewinsky tijdens het interview plotseling schichtig. Ze is voorzichtig met haar woorden.

“Ik ben bang dat ik iets verkeerd zeg, wat dan weer de krantenkoppen haalt en waardoor de hele cyclus herhaald wordt.”

Wat als het Lewinsky-schandaal vandaag zou uitkomen? Zou zij dan op dezelfde manier aan de schandpaal worden genageld? Wat heeft ze van de afgelopen twee decennia geleerd? Hoe is ze erbovenop gekomen?

Lees het interview van Jon Ronson in The Guardian: ‘The shame sticks to you like tar’

Actief imago slijpen

In de 20ste eeuw was Lewinsky een van de meest nagekeken personen, maar daar brengt ze nu zelf actief verandering in. Sinds 2014 begeeft ze zich weer in de openbaarheid (haar eerste toespraak).

Ze maakt zich sterk tegen pesten. Dat is ook de reden waarom ze akkoord ging met het interview met The Guardian; onlangs publiceerde dit nieuwsmedium een uitgebreid onderzoek naar kwestende reacties op zijn eigen website. Lewinsky juicht dit initiatief toe. Bovendien benaderde interviewer Jon Ronson haar de afgelopen jaren meerdere keren voor zijn boek So You’ve Been Publicly Shamed, maar ze zei altijd ‘nee’, tot nu.

Lewinsky geeft nu aan de lopende band lezingen over (cyber)pesten en haar eigen ervaringen, zoals bij Facebook en tijdens een veelgeprezen TED-bijeenkomst:

Bekijk hier de eerste openbare toespraak van Lewinsky in 2014: