Demonstranten in Bilbao eisen vrijlating ETA-gevangenen

Voormalige ETA-leden marcheerden voorop in de mars die richting het stadhuis leidde.

Duizenden mensen namen zondag deel aan de demonstratie.
Duizenden mensen namen zondag deel aan de demonstratie. Foto Alvaro Barrientos / AP

Duizenden mensen zijn zondag in Bilbao, in het Spaanse Baskenland, de straat op gegaan om hun steun te betuigen aan de 386 ETA-gevangenen die nog vastzitten in cellen in Frankrijk en Spanje. Volgens de Spaanse krant El País eisen de betogers dat de leden van de voormalige Baskische terreurgroep worden vrijgelaten.

Demonstranten liepen zondag door de straten van Bilbao met vlaggen in de kleuren van de Baskische vlag: rood, wit en groen. Voormalige ETA-leden marcheerden voorop in de mars die richting het stadhuis leidde. Eenmaal bij het stadhuis eisten de betogers dat er amnestie komt voor de gevangenen. De gedetineerden lijken daarentegen bereid de geldende wetten te accepteren en genoegen te nemen met bestaande mogelijkheden voor vervroegde invrijheidstelling.

De Baskische afscheidingsbeweging ETA maakte op 20 oktober 2011 bekend de wapens neer te leggen na een een tientallen jaren durende campagne van terreur. Bij aanslagen van de ETA vielen in al die jaren meer dan achthonderd doden, onder wie meer dan 340 burgers.