Zeker 235 doden bij aardbeving Ecuador

Eerder op de dag werd gemeld dat de beving aan zeker 77 mensen het leven heeft gekost.

Het was de zwaarste aardbeving sinds 1979.
Het was de zwaarste aardbeving sinds 1979. Foto Juan Cevallos / AFP

Het dodental na de aardbeving in Ecuador van zondag is fors opgelopen. President Rafael Correa meldt dat er 235 mensen om het leven zijn gekomen, zo schrijft persbureau AFP. De nationale omroep in het land spreekt over 307 doden. Eerder op de dag werd gemeld dat de beving aan zeker 77 mensen het leven heeft gekost. Vicepresident Jorge Glas maakte eerder op de dag al bekend dat het dodental nog verder op zou kunnen lopen.

Ecuador werd getroffen door een aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter. Het was de zwaarste aardbeving sinds 1979. Zondagochtend werd bekend dat zeker 588 mensen gewond zijn geraakt bij de beving, maar dat getal is later op de dag opgelopen tot 1.500.

De aardbeving vond plaats op negentien kilometer diepte rond twee uur vannacht Nederlandse tijd, bijna dertig kilometer ten zuiden van het vissersdorpje Muisne. De slachtoffers zijn vooral gevallen in de kustplaats Manta en ‘s lands grootste stad Guayaquil, enkele honderden kilometers van het epicentrum.

De president heeft in zes provincies de noodtoestand uitgeroepen en riep de zestien miljoen mensen tellende bevolking op tot kalmte. Zijn trip naar Italië werd direct afgebroken. Er was kort sprake van tsunamigevaar, maar die dreiging is inmiddels voorbij.

Militairen naar rampgebied

Tienduizend militairen zijn naar het rampengebied in de kuststreek gestuurd, volgens persbureau AP. Daarnaast gaan 3.500 agenten naar de plaatsen Manabi, Esmeraldas en Guayas y Santa Elena. Vijfhonderd brandweermannen zijn naar Manabi en Pedernales gestuurd. De toegang tot het gebied is verkleind door aardverschuivingen.