Opinie

De week waarin NRC Wetenschap weer schitterde

Uit tevredenheidsonderzoek dat onze uitgever nu en dan pleegt te doen, blijkt onveranderlijk dat de wetenschapspagina’s van NRC tot de meest gewaardeerde pagina’s van de krant behoren. Ook de voorbije week strooide die deelredactie, die geleid wordt door chef Hendrik Spiering, parels rond.

Het meest verrassende verhaal was van de hand van collega Hester van Santen. Wat gebeurt er eigenlijk als je 56 dagen je haar niet wast?, vroeg ze zich af. Ze voegde de daad bij het woord. Geen collega had het overigens gemerkt. Collega Lucas Brouwers boog zich dan weer over de cruciale vraag of vrouwen echt koudere voeten hebben.

De redactie zoekt het dichtbij maar ook veraf. Bruno van Wayenburg beschreef deze week hoe Stephen Hawking en internetmiljonair Joeri Milner miniruimtevaartuigen willen lanceren die twintig jaar onderweg zullen zijn naar onze dichtstbijzijnde buurster.

Dichtbij, veraf en lang geleden. Spreken die rotsschilderingen uit de prehistorie u ook zo aan? Die van Chauvet, in de Franse Ardeche zijn 33.000 jaar oud, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Ander archeologisch nieuws van dichter bij huis: Wubby Luyendijk beschreef hoe bij Dalfsen graven uit de Merovingische tijd zijn ontdekt.

Iets totaal anders: onderzoeksjournalist Karel Berkhout vroeg zich af waarom pillen zo duur zijn. Is daar nou niks aan te doen? Een overzicht in acht stappen.

Tot slot enkele tips voor wie gezond wil leven. Collega Jannetje Koelewijn interviewde hoogleraar én NRC-columnist Martijn Katan, naar aanleiding van diens nieuwe boek. “We doen te heilig over groente en fruit”, aldus Katan. En: “Fruit is ook maar een kleurig zakje suiker“.

Heb een gezond weekend!

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.