Cruz wint voorverkiezing Wyoming

Donald Trump verliest opnieuw, maar Wyoming is klein. Op 19 april staat New York op het programma.

Cruz poseert met gedelegeerde Nolan Latham, na een toespraak in Wyoming zaterdag.
Cruz poseert met gedelegeerde Nolan Latham, na een toespraak in Wyoming zaterdag. Foto Jenna VonHofe / The Casper Star-Tribune via AP

Bij de Republikeinse voorverkiezing in Wyoming heeft de conservatieve Ted Cruz alle veertien gedelegeerden naar zich toegetrokken. De senator van Texas komt daarmee uit op een totaal van 559 kiesmannen. Zijn tegenstander Donald Trump heeft er 755.

In totaal zijn 1.237 gedelegeerden nodig om de Republikeinse presidentskandidaat te worden, wat mogelijk beslist gaat worden op de nationale open conventie in Cleveland in juli. Na de eerste stemronde mogen veel gedelegeerden dan stemmen op wie zij willen.

De derde kandidaat John Kasich maakt geen kans op de nominatie met slechts 144 gedelegeerden achter zich.

Trump boos over stemwijze

Trump deed niet veel moeite om in het dunbevolkte Wyoming te winnen. Zijn verlies is de laatste in een reeks verliezen in een aantal kleine westelijke staten, zoals Colorado, Utah en North Dakota. De miljardair maakte zich wel boos over de manier waarop Cruz in Colorado en Wyoming heeft gewonnen. De inwoners zijn daar niet naar de stembus gegaan, maar de winnaar werd gekozen op een staatsconventie. De partij koos daarvoor om kosten te besparen.

Doordat Cruz kleine groepjes gedelegeerden in deze staten voor zich wint, verkleint hij wel langzaamaan de kans dat Trump in juli direct de presidentskandidatuur kan winnen. In Wyoming is het minste aantal gedelegeerden te vergeven. Daarom voerden beide kandidaten vooral campagne in New York, waar op 19 april 291 kiesmannen te vergeven zijn.

Vorige week won Bernie Sanders bij de Democraten alle kiesmannen in Wyoming. Hillary Clinton heeft echter nog een grote voorsprong op Sanders. Afgelopen week haalden de twee zeer hard naar elkaar uit in een debat dat live werd uitgezonden op CNN.