Birma laat opnieuw politieke gevangenen vrij

De nieuwe president Htin Kyaw heeft een bevel ondertekend om tientallen mensen amnestie te verlenen.

Met het vrijlaten van politieke gevangenen lost de nieuwe regeringsleider Aung San Suu Kyi een verkiezingsbelofte in.
Met het vrijlaten van politieke gevangenen lost de nieuwe regeringsleider Aung San Suu Kyi een verkiezingsbelofte in. Foto Thar Byaw/ Reuters

De nieuwe president van Birma Htin Kyaw gaat opnieuw tientallen politieke gevangen vrijlaten. De leider van het Aziatische land heeft zondag een bevel daartoe ondertekend, meldt Reuters. Het gaat om 83 gedetineerden die vastzitten om een politieke reden. De eerste democratische regering in Birma in ruim vijftig jaar begon een week geleden met het vrijlaten van politiek gedetineerden.

Onder de mensen die amnestie zullen krijgen, zijn in ieder geval vier journalisten en een leidinggevende van de lokale krant ‘Eenheid‘. Zij werden in 2014 veroordeeld tot tien jaar strafkamp omdat ze schreven over een vermeende militaire fabriek waar chemische wapens zouden worden geproduceerd.

Met het besluit lost Kyaw een verkiezingsbelofte in van Aung San Suu Kyi, die jarenlang zelf gevangen zat en nu minister is op meerdere departementen. Hoewel zij vanwege een dubbele nationaliteit geen president kan worden, leidt Suu Kyi in feite het land. Haar partij de Nationale Liga voor Democratie (NLD) won in november de verkiezingen. De nieuwe regering trad op 1 april in werking.

Concrete daden

Suu Kyi staat onder grote druk om waar te maken wat ze in de verkiezingscampagnes heeft gezegd over veranderingen die ze in het land wil doorvoeren. Toen er op 8 april voor het eerst politieke gevangenen werden vrijgelaten, noemde correspondent Melle Garschagen dat een belangrijke stap:

“Dit is de eerste concrete daad van Suu Kyi als leider van de nieuwe regering. Hiermee laat ze zien: ‘Kijk, ik meen het echt. Onder mij gaat dit land enorm veranderen.’ Ze staat onder grote druk van het volk om haar beloftes waar te maken.”

De nieuwe Birmese regering kondigde eerder aan alle politieke gevangenen amnestie te willen verlenen. Het is niet exact bekend hoeveel politiek gedetineerden het land heeft. Volgens Reuters zitten momenteel nog tientallen mensen vast, terwijl honderden in afwachting zijn van mededelingen over welke delicten hen precies ten laste worden gelegd door de vorige regering.