Australische families MH17 klagen Malaysia Airlines aan

Ze klagen Malaysia Airlines aan voor het vliegen over een conflict gebied.

Onderzoeksraad voor Veiligheid-voorzitter Tjibbe Joustra tijdens de presentatie van het rapport.
Onderzoeksraad voor Veiligheid-voorzitter Tjibbe Joustra tijdens de presentatie van het rapport. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Zeven van de 23 Australische families van slachtoffers van de vliegramp met de MH17 zijn naar de rechter gestapt. Ze klagen Malaysia Airlines aan voor het vliegen boven een conflictgebied, zo schrijft de Australische krant Herald Sun.

De advocaat van de zeven families zegt tegen de Australische krant dat het gevaarlijk was om te vliegen boven Oost-Oekraïne. Hij baseert zich op het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) dat in oktober werd gepresenteerd. Daarin stond dat de risico’s van het vliegen boven Oost-Oekraïne niet goed waren ingeschat. De advocaat:

“In termen van verplichtingen heeft de vliegmaatschappij de verantwoording om passagiers en hun families te beschermen.”

Vlucht MH17 werd op 17 juli 2014 neergeschoten boven Oekraïne door een Boek-raket tijdens een vlucht van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Alle 298 passagiers kwamen om het leven, onder wie ook 27 Australiërs.

Vliegtuigen boven Oost-Oekraïne

Op de dag dat MH17 van de radar verdween vlogen 160 vliegtuigen over Oost-Oekraïne. In de drie dagen ervoor vlogen vluchten van 61 maatschappijen uit 32 landen over het gebied. Volgens de OVV wist Oekraïne dat er luchtafweergeschut werd gebruikt dat de vlieghoogte van commerciële vluchten kon bereiken, en had het land daarom het luchtruim moeten sluiten.