Tientallen doden in Ecuador na zwaarste aardbeving sinds 1979

Het was de zwaarste aardbeving sinds 1979. Berichten van de zwaarst getroffen gebieden moeten nog binnenkomen.

Mensen op de restanten van een gebouw in Manta, Ecuador.
Mensen op de restanten van een gebouw in Manta, Ecuador. Foto Patricio Ramos / Reuters

Een aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter in Ecuador heeft aan zeker 77 mensen het leven gekost. Dat heeft vicepresident Jorge Glas op televisie bekendgemaakt, meldt persbureau AFP. Ook zijn er minimaal 588 gewonden. Het was de zwaarste aardbeving sinds 1979.

De aardbeving vond plaats op slechts negentien kilometer diepte rond twee uur vannacht Nederlandse tijd, bijna dertig kilometer ten zuiden van het vissersdorpje Muisne. De slachtoffers zijn vooral gevallen in de kustplaats Manta en ‘s lands grootste stad Guayaquil, enkele honderden kilometers van het epicentrum. Volgens vicepresident Glas kan het dodental nog oplopen.

Tsunamigevaar grotendeels voorbij

President Rafael Correa heeft in zes provincies de noodtoestand uitgeroepen en riep de zestien miljoen mensen tellende bevolking op tot kalmte. Hij brak zijn trip naar Italië direct af. De autoriteiten raadden aan hoger gelegen plekken op te zoeken vanwege tsunamigevaar, maar die dreiging is inmiddels voorbij.

Twitter avatar MashiRafael Rafael Correa Acabo de firmar decreto de excepción y movilización nacional. País en emergencia. Hoy más unidos que nunca.
Hemos activado líneas de…

Tienduizend militairen zijn naar het rampengebied in de kuststreek gestuurd, volgens persbureau AP. Daarnaast gaan 3.500 agenten naar de provincies Manabi, Esmeraldas en Guayas en Santa Elena. Vijfhonderd brandweermannen zijn naar Manabi en Pedernales gestuurd. De toegang tot het gebied is verkleind door aardverschuivingen.

De burgemeester van Pedernales, vlakbij het epicentrum, Gabriel Alcívar vroeg de autoriteiten om voertuigen te sturen die de verschoven landmassa’s kunnen opruimen. Volgens hem zijn inwoners in de stad aan het plunderen geslagen.

“We doen ons best, maar er is bijna niets wat we kunnen doen.”

De hoofdstad Quito, 170 kilometer van het epicentrum, zat tijdelijk zonder stroom door de aardbeving. Ook hier zijn enkele gebouwen ingestort. Het vliegveld van Manta is gesloten, nadat de verkeerstoren instortte.

Dammen en oliepijpleidingen zijn ook tijdelijk uit voorzorg afgesloten. Ecuador is het kleinste land binnen de OPEC.

Japan

Donderdag en zaterdag werd het zuidwesten van Japan getroffen door zware aardbevingen (6,6 en 7,3 op de schaal van Richter). Hier kwamen zeker 41 mensen om het leven en vielen 1.500 gewonden. Enkelen worden er nog vermist.

Japan ligt aan de andere kant van de “Ring of Fire”, die grofweg de kustlijn van de complete Stille Oceaan volgt. Op deze ring komen vaak aardbevingen voor. Ook vlakbij het eiland Tonga in de Stille Oceaan is zondag een aardbeving gemeld, van 6,1 op de schaal van Richter. Voor zover bekend zijn hier nog geen slachtoffers gevallen.