Weer arbiter mishandeld in amateurvoetbal

Een bezoeker trok een mes, probeerde op de arbiter in te steken en sloeg de scheids voor zijn hoofd.

Een scheidsrechtersfluitje. Foto Koen Suyk / ANP

Bij een voetbalwedstrijd van de jeugdteams van Den Hoorn en Haaglandia is zaterdagochtend een scheidsrechter mishandeld door een toeschouwer. Dat meldt persbureau ANP. De bezoeker trok een mes, probeerde op de arbiter in te steken en sloeg de scheids voor zijn hoofd. De dader is aangehouden en wordt ondervraagd.

De 39-jarige Hagenaar had tijdens de pupillenwedstrijd al enkele opmerkingen naar het hoofd van de arbiter geslingerd. Toen hij het veld op kwam lopen, kon de scheidsrechter het mes ontwijken. De aanvaller werd uiteindelijk overmeesterd door andere aanwezigen.

De spelers van de E5 van Den Hoorn en de E4 van Haaglandia zijn tussen de 8 en 10 jaar oud. De wedstrijd werd in Den Hoorn gespeeld. De dader zou volgens het bestuur niet de vader van een van de spelende jongens zijn geweest.

Afgelopen jaren deden zich meerdere gewelddadige incidenten tegen arbiters voor in het amateurvoetbal. Eind vorig jaar werd een scheidsrechter bij een match tussen SCO/Tofs uit Oosterhout en TGG uit Den Bosch na het trekken van een rode kaart tegen de grond geslagen. Volgens de scheids werd hierbij zijn keel dichtgeknepen. In 2012 werd op het veld van voetbalclub Buitenboys in Almere grensrechter Richard Nieuwenhuizen geschopt en geslagen door leden van een team van de Amsterdamse club Nieuw Sloten. Hij overleed later aan zijn verwondingen.

    • Casper van der Veen