‘Vliegveld Zaventem draait in juni weer op volle kracht’

Dat zegt een woordvoerder van de luchthaven zaterdag. De flink beschadigde vertrekhal is nog altijd gesloten.

Soldaten voor de tent die dient als vertrekhal. REUTERS / Benoit Doppagne

De Belgische luchthaven Zaventem, ook Brussels Airport genoemd, is eind juni weer helemaal operationeel. Dat zegt een woordvoerder van het vliegveld zaterdag tegen het Franse persbureau AFP.

In de luchthaven kwamen op 22 maart door de dubbele zelfmoordaanslag zestien mensen om het leven. Daarnaast kwamen bij een aanslag in de metro zestien mensen om. De twaalf dagen daarna bleef de luchthaven volledig gesloten. Sinds de heropening op 3 april wordt geleidelijk het aantal vluchten per dag weer opgeschroefd. De hoofdvertrekhal kan bijvoorbeeld nog altijd niet gebruikt worden door de schade van de aanslagen. Inchecken kan in een grote tent die momenteel fungeert als vertrekhal. “We zitten nu op ongeveer 20.000 vertrekkende passagiers per dag, in plaats van de 40.000 passagiers waar we aan gewend zijn”, zegt de woordvoerder tegen AFP.

Kritische Europese rapporten over de veiligheid op het vliegveld hebben vrijdag geleid tot het opstappen van de Belgische minister van Mobiliteit Jacqueline Galant. Ze kwam in de problemen nadat bekend werd dat er oude rapporten over “gebrekkig veiligheidstoezicht” op Zaventem waren. Galant beweerde in eerste instantie dat ze niet was ingelicht over de rapporten, maar uit gelekte documenten bleek dat ze er wel degelijk van wist.

De luchthavenpolitie klaagde na de aanslagen in een open brief over de veiligheid op het vliegveld. Iedereen op het vliegveld wist dat deze dag zou komen, zo schrijven agenten van de Belgische luchthavenpolitie daarin aan hun leidinggevenden. “We hoopten allemaal dat we op deze datum niet aan het werk zouden zijn.”

    • Liza van Lonkhuyzen