Eredivisie: Feyenoord speelt gelijk, grote zege voor AZ

Vitesse speelde gelijk tegen Heracles Almelo: 1-1. Feyenoord – FC Groningen eindigde in dezelfde score. AZ walste met 5-1 over PEC Zwolle heen.

Vitesse spelers Dominic Solanke (R) en Milot Rashica (L).
Vitesse spelers Dominic Solanke (R) en Milot Rashica (L). Foto Peter Lous / ANP

AZ heeft zaterdagavond met een grote zege van 5-1 in eigen huis de vloer aangeveegd met PEC Zwolle. Het spel van de Alkmaarders stond in schril contrast met dat van Feyenoord, dat niet verder kwam dan een 1-1 gelijkspel tegen FC Groningen. Diezelfde stand stond na 90 minuten op het bord bij Vitesse - Heracles Almelo. PSV won uit in Kerkrade met 0-3 van Roda JC.

Feyenoord - FC Groningen: 1-1

Feyenoord heeft zaterdag een kans laten liggen om de derde plaats in de eredivisie al zo goed als veilig te stellen. Na zes overwinningen op rij moest de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst in de eigen Kuip tegen FC Groningen genoegen nemen met een gelijkspel: 1-1. Feyenoord wil de derde plek zo snel mogelijk binnen hebben, om in ieder geval verzekerd te zijn van Europees voetbal.

Een week voor de bekerfinale tegen FC Utrecht, waarin ook een ticket voor de Europa League is te verdienen, speelde Feyenoord lange tijd slap en ongeïnspireerd. Pas in de loop van de tweede helft kwam er een beetje vuur in de Rotterdamse ploeg, genoeg om een dreigende nederlaag te voorkomen.

De thuisclub startte nog wel aardig, met kansen voor Dirk Kuijt en Eljero Elia. Na een kwartiertje was het Rotterdamse openingsoffensief voorbij en begon FC Groningen zich steeds nadrukkelijker te mengen. Veel gevaar kwam van rechtsbuiten Oussama Idrissi, die vorig jaar de jeugdafdeling van Feyenoord verruilde voor een avontuur in het noorden. Idrissi viel tijdens zijn debuut in De Kuip op met een paar gedurfde acties. De twintigjarige aanvaller stond in de 24e minuut ook aan de basis van de openingstreffer.

Idrissi snoepte linksback Miquel Nelom de bal af en zette scherp voor op spits Michael de Leeuw, die de bal alleen maar hoefde te schampen om keeper Kenneth Vermeer te passeren (0-1). Met een striemend fluitconcert liet het Rotterdamse publiek bij het ingaan van de rust zijn ongenoegen blijken.

Opgezweept door de trouwe aanhang gooide Feyenoord na rust de schroom van zich af. De thuisploeg, die in de eerste helft grossierde in balverlies en verkeerde keuzes, drong Groningen terug op eigen helft. Met Bilal Basaçikoglu voor de ongelukkige Jens Toornstra trok Feyenoord het initiatief naar zich toe. Tonny Vilhena kopte in de 65e minuut de gelijkmaker binnen, waarna de Rotterdammers vol voor de winst gingen. Feyenoord kreeg een handvol grote kansen, maar de Groningse doelman Sergio Padt redde een punt voor zijn ploeg.

AZ - PEC Zwolle: 5-1

Vincent Janssen is zo langzamerhand een fenomeen in de eredivisie. De aanvaller van AZ scoorde zaterdagavond tegen PEC Zwolle (5-1) vier keer. Met 25 doelpunten ligt de kersverse international op koers voor de tiel van topscorer in de eredivisie. PEC eindigde het duel met 10 man. Spits Lars Veldwijk moest het doel in nadat keeper Mickey van der Hart rood had gekregen. Trainer Ron Jans had op dat moment zijn drie wissels al gebruikt

Na een wat afwachtend begin van beide ploegen zocht AZ volop de aanval. Na bijna 10 minuten leverde dat de eerste serieuze kans op. Bart Schenkeveld haalde een inzet van Janssen van de doellijn. Dezelfde Janssen kreeg kort daarna een tweede mogelijkheid. Doelman Van der Hart kreeg een schot van Alireza Jahanbakhsr niet volledig onder controle, maar de spits schoot de rebound over.

Na 20 minuten was driemaal scheepsrecht voor Janssen. Nadat Schenkeveld linkerspits Dabney Dos Santos onderuit haalde benutte de Alkmaarse spits onberispelijk de door arbiter Jeroen Manschot toegekende strafschop. Dik 5 minuten later was Janssen opnieuw trefzeker. Hij strafte een foutje van keeper Van der Hart af en tikte zijn 23ste competitietreffer van dit seizoen binnen. Nog voor de rust miste hij de kans op een onvervalste hattrick.

PEC Zwolle kwam ook na de rust nauwelijks aan aanvallen toe. AZ was op alle fronten de betere ploeg. Toch kwam de Zwolse ploeg dankzij een doelpunt van invaller Kingsley Ehizibue terug in de wedstrijd. AZ stelde meteen na die tegentreffer vlot orde op zaken. Eerst Dos Santos en daarna Janssen met zijn tweede treffer uit een strafschop verhoogden de marge tot 4-1. In de slotfase maakte Janssen zijn vierde doelpunt van de avond.

Roda JC - PSV: 0-3

PSV laat in de spannende titelstrijd met Ajax vooralsnog geen steken vallen maar het spel sprankelt in de slotfase van het zware seizoen nog amper. De ploeg van trainer Phillip Cocu kreeg zaterdagavond tegen de sputterende promovendus Roda JC weinig kansen maar won wel: 0-3. De club uit Eindhoven moet blijven hopen dat de concurrent uit Amsterdam punten morst om de landstitel nog te kunnen prolongeren.

PSV dat het traditioneel lastig heeft tegen Roda JC reisde naar Kerkrade om aan de negatieve statistieken te werken en vooral om in het spoor te blijven van Ajax. Trainer Darije Kalezic van de Limburgers (voorheen trainer van Jong PSV) probeerde zijn collega Phillip Cocu te verrassen door zijn tactiek aan te passen. Kalezic slachtofferde de aanvallers Rydell Poepon en Mike van Duinen en begon met één spits: Tomi Juric, die voor het eerst na de winterstop aan de aftrap stond.

De bezoekers uit Eindhoven hadden weinig moeite met de defensieve tactiek. PSV pakte de eerste de beste kans na tien minuten om de voorsprong te pakken. Linksback Jetro Willems zette zijn tegenstander Martin Milec op het verkeerde been en kon spits Luuk de Jong perfect bedienen. De PSV-aanvoerder kopte binnen.

Het vervolg van de eerste helft bood weinig spektakel. PSV probeerde het een paar keer van afstand maar slaagde er nog niet in om de genadeklap toe te dienen. De schoten van Gastón Pereiro, Davy Pröpper en Willems vlogen hoog over het doel. Roda JC werd nauwelijks gevaarlijk. De beste kans was voor de gevaarlijkste speler van de thuisploeg: Kristoffer Peterson schoot kort voor rust naast.

Roda JC kwam strijdbaar terug uit de kleedkamer en kreeg in het begin van de tweede helft de meeste kansen. PSV toonde zijn veerkracht en besliste het duel een half uur voor het eindsignaal. De Jong kon weer raak koppen, nu na een voorzet van Luciano Narsingh.

De thuisclub ging knock-out en kon geen slotoffensief meer forceren. Davy Pröpper bepaalde de eindstand op 0-3 met een geplaatst afstandsschot.

Vitesse - Heracles Almelo: 1-1

In de strijd om een plaats in de play-offs voor Europees voetbal heeft Vitesse zaterdagavond opnieuw punten verloren. Het elftal van de bekritiseerde trainer Rob Maas speelde gelijk tegen Heracles Almelo (1-1).

Met slechts twee overwinningen in de laatste acht competitieduels dreigt Vitesse een plaats in de play-offs voor Europees voetbal te verspelen. Het verschil met Heracles blijft vier punten en een eindklassering bij de beste zeven in de eredivisie komt steeds meer in gevaar.

Het gelijke spel was ook weer een tegenvaller voor trainer Maas, die de afgelopen weken al veel ontevreden supporters met witte zakdoekjes zag zwaaien. De fans van Vitesse snappen niet waarom hun ploeg na het vertrek van coach Peter Bosz in de winterstop zo veel slechter is gaan presteren. Ze bleven hun trainer en ploeg tegen Heracles wel steunen. Toch hield het spel van de club uit Arnhem hield vooral in de eerste helft niet over.

Vitesse ging pas goed voetballen nadat Milot Rashica de score in de openingsfase van de tweede helft had geopend. De aanvaller kreeg hulp uit onverwachte hoek. Hij had nooit kunnen scoren als Mark-Jan Fledderus niet hopeloos over de bal had getrapt. De aanvoerder van Heracles toonde zich schuldbewust na zijn fout. Hij was boos op zichzelf en sloeg met zijn hand een paar keer tegen de grasmat.

Wout Weghorst zal zich ook niet lekker bij de openingstreffer hebben gevoeld. De spits verzuimde even voor Rashica te scoren voor Heracles. Hij schoot rakelings naast. Weghorst verzuimde voor rust Heracles ook al op voorsprong te zetten. Ook Ramon Zomer mocht zich in de eerste helft aanrekenen dat hij Heracles niet beloonde voor een veldoverwicht. Hij trapte de bal in kansrijke positie over.

Vitesse leek in de tweede helft op weg naar een tweede treffer totdat Sheran Yeini de bal in zijn eigen strafschopgebied met een arm beroerde. Weghorst maakte vanaf elf meter geen fout en bezorgde Vitesse zo een nieuwe teleurstelling. (ANP)