‘Vertrekregeling van de Belastingdienst is te populair’

Op dit moment zouden 4.200 werknemers gebruik willen maken van de vertrekregeling van de Belastingdienst.

De Belastingfabriek in Apeldoorn.
De Belastingfabriek in Apeldoorn. Foto Lex van Lieshout / ANP

Veel werknemers van de Belastingdienst hebben interesse in de vrijwillige vertrekregeling die op 1 februari is ingegaan. Op dit moment zouden 4.200 werknemers aangegeven hebben weg te willen, meldt het Algemeen Dagblad op basis van de vakbond voor werknemers van de fiscus en het ministerie.

De Belastingdienst schrapt tot aan 2023 gefaseerd zo’n vijfduizend banen. Een vertrekpremie van maximaal 75.000 euro zou daarbij kunnen helpen. De regeling is vooral interessant voor mensen met een goed betaalde functie en mensen die lang in dienst zijn.

Volgens vakbond NCF zorgen de vele aanmeldingen voor onrust bij de Belastingdienst. De uitstroom van werknemers zou te snel gaan en bovendien zouden de niet door de fiscus beoogde mensen vertrekken. Dat is het gevolg van de regeling voor iedereen openstellen, meent de vakbond.

De voorzitter van de NCF waarschuwde de Belastingdienst vooraf al, zegt hij tegen het AD:

“Het baart ons zorgen dat de dienstleiding nu een hele hoop geluid maakt, omdat gebeurt wat wij voorspelden. Als ze deze regeling op de helling zetten of er een verslechtering plaatsvindt, is dat onacceptabel.”

De vakbondsman vindt niet dat de regeling omwille van de grote interesse moet worden veranderd. “Als dit inderdaad zo uitpakt, zoeken ze maar een oplossing.” Een woordvoerder van het ministerie bevestigt aan het AD dat er ‘groot enthousiasme’ is voor de regeling, maar was zaterdag niet bereikbaar voor commentaar.