Veel doden en gewonden na aardbevingen Japan

AP meldt dat in totaal ten minste 41 mensen om het leven zijn gekomen en meer dan 1500 mensen gewond raakten.

Huizen zaterdagochtend in Mashiki, Kumamoto in het zuiden van Japan. AP/ Kyodo News / Yusuke Ogata

Het zuiden van Japan is op de vroege zaterdagochtend lokale tijd getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,3 op de schaal van Richter. De beving was ruim 24 uur na een eerdere beving in dezelfde regio. In totaal zijn volgens persbureau AP ten minste 41 mensen om het leven gekomen en ongeveer vijftienhonderd mensen gewond geraakt. Veel mensen zitten nog vast in het puin.

Het epicentrum van de laatste aardbeving lag dichtbij Kumamoto, op een diepte van 10 kilometer. NBC News zond beelden uit van een deel van de ravage:

Bijna 70.000 mensen hebben hun huis verlaten, melden de lokale autoriteiten aan het persbureau. In de hele stad, die 730.000 inwoners telt, viel de stroom uit. Mensen die in de buurt van een dam wonen werden geëvacueerd vanwege instortingsgevaar. Na de schokken was er een kleine uitbarsting van de vulkaan Aso, die in de buurt ligt. De gevolgen daarvan zijn nog niet duidelijk.

De beving een dag eerder had een kracht van 6,6 op de schaal van Richter en kostte aan tien mensen het leven. Veel bewoners waren nog maar net teruggekeerd toen de nieuwe beving kwam. In Minamiaso, een zwaar getroffen dorpje bij de vulkaan Aso, worden nog vier personen vermist.

Reddingswerkzaamheden kunnen zaterdag moeilijker worden door hevige regenbuien die modderstromen veroorzaken.

    • Liza van Lonkhuyzen