Nieuwe AFM-baas ziet balkenendenorm als gevaar

Door de beperking van topinkomens in de publieke sector dreigt de AFM moeite te krijgen om specialistisch personeel aan te trekken, zegt de nieuwe baas.

Het hoofdkantoor van de Autoriteit Financiele Markten (AFM) in Amsterdam.
Het hoofdkantoor van de Autoriteit Financiele Markten (AFM) in Amsterdam. Foto: Evert Elzinga/ANP

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) maakt zich zorgen of zij wel het personeel kan werven dat het nodig heeft. Dat zegt bestuurslid Femke de Vries van de financieel toezichthouder in een interview met NRC.

„Onze concurrentiepositie op de arbeidsmarkt is een zorg”, aldus De Vries. Nu de arbeidsmarkt aantrekt, wordt het moeilijker om specialistisch personeel aan te trekken, zegt zij. De AFM concurreert daarin met onder andere grote accountantskantoren. Maar de toezichthouder betaalt, net als de meeste andere publieke instellingen, niet zulke hoge salarissen als private bedrijven.

„Dat de arbeidsmarkt krapper wordt, is echt wel een gevaar. Mensen die je graag wilt hebben, zoals accountants met een hele carrière achter de rug, zijn voor ons onbetaalbaar.” Het toezicht op accountants is een kerntaak van de AFM.

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) kondigde maandag aan dat hij ook de salarissen van gewone medewerkers in de publieke en semipublieke sector aan banden wil leggen. Nu geldt alleen een maximum voor topfunctionarissen.

De Vries vindt het „lastig” om te zeggen of dat wetsvoorstel een verdere belemmering is voor de AFM. „Voor hele specialistische functies zou dat best eens zo kunnen zijn.”

Lees ook het volledige interview met de nieuwe AFM-bestuurder Femke de Vries: ‘Bij elke toezichthouder gaat wel eens wat mis’