‘Thuisbezorgd.nl wil naar de beurs’

Takeaway.com, het Nederlandse bedrijf achter Thuisbezorgd.nl, begon als studentenbedrijfje en opereert nu in tien landen.

Elektrische scooters om maaltijden te bezorgen in Den Haag. Foto Hollandse Hoogte

Takeaway.com, het bedrijf achter de website Thuisbezorgd.nl, gaat dit jaar naar de beurs. Dat meldt financieel persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De beursgang zou het bedrijf op ruim 1 miljard euro waarderen.

Een woordvoerder van Takeway (900 werknemers) wil geen commentaar geven omdat het bedrijf niet reageert op „geruchten”. Thuisbezorgd.nl is in 2000 opgericht als studentenbedrijfje. Inmiddels is de website, die per bestelling bij de aangesloten restaurants een commissie rekent van 10 procent, goed voor 1 miljoen bestellingen per maand.

Het later opgerichte overkoepelende moederbedrijf Takeaway.com is na de overname van de Duitse bestelsite Lieferando.de de grootste etenbestelsite van continentaal Europa.

Het is onder namen als Thuisbezorgd.nl, Liererondo.de en Pizza.be actief in tien landen: Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Luxemburg, Polen en Vietnam.

Het verdienmodel is simpel. Klanten gaan naar de website om eten te bestellen en op het hoofdkantoor zorgen ze dat de bestelling bij het restaurant komt. Het restaurant zorgt ervoor dat pizza, sushi of shoarma grofweg een half uur later bij de klant wordt bezorgd door een koerier.

Uit de laatste beschikbare jaarrekening blijkt dat Takeaway.com in 2014 een jaaromzet van 46 miljoen euro boekte. Aangezien het bedrijf de afgelopen jaren met zeker 50 procent per jaar groeit zal die omzet nu een veelvoud zijn. Vanwege de investeringen die met de uitbreidingen gepaard gaan maakte Takeaway.com blijkens de jaarrekening geen winst. In 2014 boekte het 7,8 miljoen verlies.

Takeaway.com is niet het eerste etenbestelbedrijf met beursplannen. Het Duitse Delivery Hero wil naar de beurs om geld op te halen voor overnames. Het bedrijf is volgens Bloomberg zo’n 3 miljard dollar waard. Het Britse Just Eat, ook actief op de Nederlandse markt, ging in 2014 naar de beurs en heeft een beurswaarde van 2,5 miljard pond.