Maakt deze strip terugkeer naar het land van herkomst makkelijker?

In een poging kinderen gerust te stellen die Nederland moeten verlaten, heeft de Internationale Organisatie voor Migratie een opmerkelijke strip laten maken.

Screenshot van de strip van IOM

Vluchtelingen terugsturen naar het land van herkomst is niet makkelijk. Zeker niet als het om kinderen gaat die al een flinke tijd in Nederland wonen. Zij spreken Nederlands, hebben Nederlandse vriendjes en vriendinnetjes, lezen Pluk van de Petteflet en houden van pindakaas.

In een poging hen gerust te stellen liet de Nederlandse tak van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) een opmerkelijk stripverhaal maken. De strekking: terugkeer naar een land van herkomst is een feestje.

‘Ulyana’s grote avontuur’ gaat over een meisje dat in een asielzoekerscentrum woont en met haar ouders terug moet naar waar ze vandaan komen. Welk land dat is, blijft onduidelijk. Wel is duidelijk dat Ulyana er totaal geen zin in heeft.

Andere bewoners van het asielzoekerscentrum steken haar een hart onder de riem. Zo erg is terugkeer niet, vertellen ze. Haar vriend, die uit een Aziatisch land komt en wel mag blijven, vertelt dat het belangrijk is dat zij er met haar ouders over spreekt. Hij wil later ook terug naar zijn land, om er een bedrijf te beginnen. Hij heeft een vriend die terug is gegaan en die hij via Skype spreekt. Met hem gaat het heel goed in zijn land. Niets aan de hand.

Lees de hele strip:

De woordvoerder van het IOM geeft toe dat terugkeer naar een land van herkomst positief wordt voorgesteld in de strip. De strip is bedoeld om ouders die vrijwillig terugkeren te motiveren het naderende vertrek met hun kinderen tussen de zes en dertien jaar te bespreken. „We hebben getracht dat met een positieve insteek te doen.” De strip wordt sinds een half jaar gebruikt.

Of de kinderen zich zullen herkennen in het blije stripverhaal, is de vraag. Dat hun ouders ooit voldoende reden zagen hun fijne land te verlaten, komt niet aan de orde.

Het IOM helpt asielzoekers die vrijwillig terugkeren naar hun land van herkomst onder meer met het krijgen van de juiste papieren en het kopen van een ticket. Ze kunnen ook een geldbedrag meekrijgen. Asielzoekers uit zogenoemde ‘veilige landen’ krijgen geen (tijdelijke) verblijfsvergunning in Nederland. Als zij in hun land van herkomst niet vervolgd worden wegens ras of geloof, en niet worden blootgesteld aan foltering of onmenselijke behandeling, moeten zij terug. Het IOM wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid en de Europese Unie.

Ulyana wordt steeds enthousiaster over haar land. Haar oma maakt heerlijke kersentaarten, herinnert ze zich. En in de zomer is het altijd warm in hun land en gaan ze hele dagen naar het strand.

Een paar weken later vertrekt Ulyana met haar lachende papa en mama. Vier maanden later laat ze haar vrienden in het azc weten hoe goed het met haar gaat. Ze zit op school, heeft vriendjes en vriendinnetjes en vooral: ze is gelukkig met haar familie. Eind goed, al goed.

    • Sheila Kamerman