Tegenstrijdige bewegingen

Nee, het is nog te vroeg om dat te zeggen. Het is waar dat de grondstoffenprijzen flink zijn gestegen sinds het begin van dit jaar. De olieprijs ging dit jaar zo’n 15 procent omhoog, tot iets boven de 40 dollar per vat. De oorzaak hiervoor kan men vinden in een voorziene afname van de overcapaciteit op de oliemarkt.

Goud is dit jaar maar liefst zo’n 16 procent omhoog. De vraag naar goud neemt toe omdat beleggers liever hun geld in goud stallen dan op een bankrekening met een negatieve rente.

De gasprijs daarentegen is dit jaar juist met 15 procent gedaald, als gevolg van een alsmaar toenemende overcapaciteit. De gasvoorraden in de VS bereikten dit jaar recordhoogtes.

Ook de markten voor agrarische producten hebben het moeilijk. Door meevallende oogsten zijn de prijzen van tarwe, koffie en katoen dit jaar met enkele procentpunten gedaald. De trends op de grondstoffenmarkten zijn vooralsnog dus vooral divers te noemen.