Tafeltennisster Li Jie naar Olympische Spelen

Li Jie had zeven games nodig om haar ticket voor Rio veilig te stellen. Ze won van Matilda Ekholm.

Archiefbeeld van tafeltennisster Li Jie. Foto Koen Suyk / ANP

Tafeltennisster Li Jie heeft zaterdag een ticket voor individuele deelname vaan de Olympische Spelen in Rio bemachtigd. Het was een lange strijd, maar uiteindelijk won Li Jie in de herkansingsronde na zeven games van de Zweedse Matilda Ekholm. Op het kwalificatietoernooi in het Zweedse Halmstad won de Nederlandse van Chinese afkomst met 4-3 (5-11 11-5 11-13 11-5 11-8 4-11 15-13).

Li Jie is de tweede Nederlandse in het individuele toernooi in Rio de Janeiro. Li Jiao plaatste zich vorig jaar al toen ze de Europese Spelen won. Li Jiao won in vier games van Li Jie.

De tafeltennisster pakte niet eenvoudig het ticket voor Rio. In de eerste knock-outronde, waar acht olympische tickets te vergeven waren, strandde ze voortijdig. Uiteindelijk wist ze in de herkansingsronde het startbewijs voor de Olympische Spelen. Daarvoor moest ze in ieder geval vijf partijen winnen. Na zeges op de Litouwse Ruta Paskauskiene (4-2), de Roemeense Europees kampioene Elizabeta Samara (4-3), de Oostenrijkse Amelie Solja (4-0) en de Servische Anamaria Erdelji (4-3) volgde de allesbepalende en zwaarbevochten overwinning tegen Ekholm. Li Jie had zeven games nodig om haar olympische ticket voor Rio veilig te stellen.

Vier jaar geleden haalde Li Jie de achtste finales op de Olympische Spelen in Londen en in 2008 in Peking was ze er ook al bij. Naar alle waarschijnlijkheid mag Nederland op basis van mondiale ranking ook een team afvaardigen. In dat team zitten Li Jie, Li Jiao en ook Britt Eerland. Laatstgenoemde wist zich op het OKT in Zweden niet te kwalificeren voor het individuele toernooi. De internationale bond ITTF maakt medio mei de uitverkoren landen bekend.

    • Marissa van Loon