Politie maakte unieke opnamen bij xtc-onderzoek

Honderden criminelen zijn stiekem gefilmd tijdens hun bezoek aan het bedrijf Party King in Best.

Foto: Thymen Stolk/ANP

De recherche heeft bij het onderzoek naar drugscriminaliteit in Brabant verdachten niet alleen afgeluisterd maar ook gefilmd. De opnames werden gemaakt bij het bedrijf Party King in Best.

Het kantoor van dit bedrijf is door honderden criminelen gebruikt als ontmoetingsplaats. Volgens justitie fungeerde het bedrijf als een soort illegale marktplaats voor spullen die nodig zijn voor de productie van met name amfetaminen en xtc.

Twee betrokkenen stellen dat er bij Party King opnames zijn gemaakt. Daarbij zijn alle bezoekers die naar binnen gingen gefilmd. Ook zouden er binnen het bedrijf beeldopnames zijn gemaakt. „Een unieke situatie”, zegt een betrokken advocaat. „Het is normaal dat er op grote schaal wordt afgeluisterd. Maar het is bijzonder dat er in een zaak van zoveel potentiële verdachten beeldmateriaal is gemaakt.”

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie kan het bestaan van de gemaakte beelden bevestigen noch ontkennen.

Bij het onderzoek, dat de codenaam Trefpunt heeft meekregen, is op een groot aantal plaatsen in Nederland en daarbuiten huiszoeking gedaan. Daarbij zijn 56 mensen aangehouden.

Grote gevolgen

Het feit dat er naast geluidsmateriaal ook beeldmateriaal is verzameld van alle bezoekers van Party King heeft grote gevolgen voor het verdere verloop van het onderzoek. Met beelden is het veel makkelijker om te identificeren wie er aanwezig waren en wat zij hebben gezegd. Advocaten verwachten dat er veel meer arrestaties zullen volgen naar aanleiding van dit onderzoek. Ook het Openbaar Ministerie verwacht nog meerdere aanhoudingen te doen in de komende maanden.

Bij het onderzoek naar Party King zijn ook twee grote drugscriminelen in beeld gekomen. Het gaat om de 69-jarige Rotterdammer Ton van D., en de 54-jarige Eindhovenaar Janus van W. De twee mannen zijn sinds het begin van de jaren negentig betrokken bij de grootschalige productie en export van onder andere xtc.

Ton van D. werd al in 1993 veroordeeld in de eerste grote xtc-zaak. Hij zit in voorlopige hechtenis. Janus van W., die wordt gezien als een van de grootste drugshandelaren van het land, is sinds de jaren negentig meerdere keren veroordeeld voor handel in hasj, xtc en cocaïne. Hij wordt gezocht door de politie.

Hoe waardevol het onderzoek naar Party King is, blijkt ook uit het feit dat een van de aangehouden verdachten betrokken is bij een zeer grote partij chemicaliën die in mei 2015 werd gevonden in een loods in het Zeeuwse Den Bommel, net over de Brabantse grens. Het ging om 50.000 liter grondstoffen voor de productie van synthetische drugs zoals amfetaminen en xtc.

    • Esther Wittenberg