Poep, mevrouw, u weet wel waarom

None

Duidelijke problemen met heldere oorzaken, dat hebben wij mensen het liefst. Niet te moeilijk alstublief! Dus als in de wetenschap een paar aarzelende conclusies worden getrokken over het belang van darmflora voor menselijke gezondheid, dan verrijst de ‘Gezonde Darmbacterie’ al gauw als populaire panacee voor alle moderne angsten en eetafwijkingen. Van obesitas tot malaria. Er schijnen zelfs al enthousiastelingen te experimenteren met poeptransplantaties in huiselijke kring. Zoiets kan zelfs nog wel eens een spirituele dimensie krijgen! Daarom is het goed dat Sander Voormolen in deze bijlage de stand van dat microbioom-onderzoek in kaart brengt: veelbelovend maar met bar weinig zekerheden. Als de mens een (genetisch gemanipuleerde) muis was, zouden we heel veel kunnen. Maar helaas.

Dichtbij dit onderwerp van de darmbiotoop staat de voedingswetenschap in het algemeen. Daar heerst dezelfde spanning tussen complexe wetenschap en razendsnelle hypes. Eerder deze week publiceerden we al een interview met voedingswetenschapper Martijn Katan, die (deels gebaseerd op zijn columns in deze bijlage) een nieuw boek schreef: Voedingsmythes. In zijn strijd tegen de wilde hypes geeft Katan in dat interview een radicaal voedingsadvies: ‘negeer het meeste gezondheidsnieuws, want het is bijna altijd fout’. Oké. Maar leest u dan wel nog eerst het poepstuk verderop.

    • Hendrik Spiering