Spaanse minister Soria treedt af na betrokkenheid bij belastingontwijking

De Spaanse minister van Industrie, Energie en Toerisme, José Manuel Soria, heeft zijn vertrek aangekondigd na ophef over zijn betrokkenheid bij bedrijven in belastingparadijzen. Dat melden Spaanse media.

De Spaanse nieuwssite El Confidencial publiceerde maandag een document uit midden jaren negentig, waaruit zou blijken dat Soria een van de twee directeuren was van een bedrijf op de Bahama’s, die door het trustkantoor Mossack Fonseca, dat centraal staat in de Panama Papers, is opgezet. Donderdag werd bekend dat zijn handtekening op een document stond van een bedrijf op het Kanaaleiland Jersey.

Zowel Soria als zijn partij Partido Popular, de grootste partij van Spanje, ontkenden dat hij iets te maken had met dubieuze offshorebedrijven. Dat hij als directeur werd genoemd van het bedrijf op de Bahama’s was volgens hem een fout, dat moest zijn broer zijn.

Soria erkent wel dat hij fouten heeft gemaakt bij zijn verklaringen over zijn offshore-activiteiten. Om verdere schade te voorkomen aan zijn christendemocratisch-conservatieve Partido Popular treedt Soria af. Soria kan zich aansluiten bij het rijtje slachtoffers van de Panama Papers. De IJslandse premier Sigmundur David Gunnlaugsson stapte op wegens een offshorebedrijf van zijn vrouw, dat grote belangen had in problemen geraakte IJslandse banken. (NRC)