Draai het om: je zou wel gek zijn als je die route niet volgt

None

Je hebt met hard sappelen en/of sober leven een klein vermogen bij elkaar gespaard. Vervolgens zie je dat vermogentje als sneeuw voor de zon wegsmelten door de nu al bijna tien jaar volkomen van de werkelijkheid van gewone mensen losgezongen vermogensrendementsheffing van de fiscus. Dan ben je toch gek als je – om aan die diefstal door de staat te ontsnappen – de Panamaroute niet volgt?

Goed gedrag zit in je lijf

Bij het artikel van Joris Luyendijk over de Panama Papers (9/4) en het gebrek aan ethische reflectie in de financiële sector, moest ik denken aan een training die ik onlangs volgde: ‘Moral Agency Theatre’ door de filosofe Susan Stocker (via het Netwerk Ethiek Ondersteuning Nederland). De methode gaat in het kort zo: je speelt ethische dilemma’s uit je werk na, waarbij omstanders je rol over mogen nemen als ze een alternatief zien voor jouw handelen.

Zo help je elkaar oplossingen uit te proberen en weerstand te bieden aan situaties die kunnen leiden tot immoreel gedrag.

Het bijzondere van de theatervorm is dat het goede gedrag letterlijk in je lijf gaat zitten, waardoor het gemakkelijker wordt het in je echte werk ook te vertonen.

De methodiek wordt gebruikt in de zorg, waar ethische reflectie gelukkig allang een vanzelfsprekend onderdeel is van opleiding en praktijk. Als we dit nou eens overbrengen naar andere sectoren? Ik wil me daar graag sterk voor maken.

Monique Janssens Onderzoeker bedrijfsethiek Erasmus Universiteit

Moraal van het ontwijken

Briefschrijver, A.L de Werker (12/4) is van mening dat het eenduidige begrip van belasting als dienstbaar aan de gemeenschap is verbleekt. En daarmee ook de relevantie van moralistische beschouwingen.

Dit laatste onderschrijf ik niet. De relevantie van moralistische beschouwingen is er niet afhankelijk van of belastingheffing een instrument van politieke keuzes is geworden. Het ontwijken of ontduiken van belasting staat los van de politieke keuzes in het licht of het handelen moreel door de beugel kan.

R.P. van Baaren Oud-hoofdambtenaar Rijksbelastingdienst, Zutphen

Cordon sanitaire

Toch niet kritisch genoeg

In de NRC doet de Belgische schrijver Tom Lanoye een indringend beroep op de Nederlandse politici om een cordon sanitaire rondom Wilders aan te leggen (9/4). In België is immers sprake geweest van een succesvol cordon rondom het extreem rechtse Vlaams Belang en zijn voorman Filip de Winter.

En inderdaad, zijn artikel gelezen hebbende, moet ik toegeven dat het met het Vlaams Belang heel wat slechter is afgelopen dan met Wilders’ PVV. Maar Lanoye laat één ding onbesproken: de huidige hausse aan ontsporingen van radicaal islamitische jongeren in België.

Het zou best eens kunnen zijn dat door het zo door Lanoye bepleite cordon ook de terechte kritiek op de islamitische Belgen van die tijd en de desastreuse volkshuisvestingspolitiek door de overheid ten onrechte achterwege is gebleven.

Op het vlak van deradicalisering doet Nederland het beduidend beter dan ons buurland, dat met de vreselijke gevolgen hiervan zit opgescheept.

Gerard Veldman Alkmaar

    • F. Klok Groenekan
    • Monique Janssens Onderzoeker bedrijfsethiek Erasmus Universiteit
    • Gerard Veldman Alkmaar
    • R.P. van Baaren Oud-hoofdambtenaar Rijksbelastingdienst