Saoedi-Arabië neemt negen Guantánamo-gevangenen op

Onder hen is de Jemeniet Tariq Ba Odah, die al sinds 2007 in hongerstaking is.

Foto Paul J Richards / AFP
Foto Paul J Richards / AFP President Obama worstel al zijn gehele presidentschap met de sluiting van de omstreden gevangenis.

Negen Jemenitische gevangenen uit de omstreden Amerikaanse gevangenis in Guantánamo Bay zijn naar Saoedi-Arabië gestuurd. Dat hebben het Pentagon laten weten, meldt persbureau AP. De overplaatsing is onderdeel van de laatste poging van president Obama om de gevangenis te sluiten.

Onder de mensen die zijn overgeplaatst, is de 37-jarige Jemeniet Tariq Ba Odah. Hij is al sinds 2007 in hongerstaking en eet sindsdien geen vast voedsel meer. Volgens Amerikaanse media is hij de afgelopen jaren de helft van zijn lichaamsgewicht kwijtgeraakt.

De Verenigde Staten hebben Saoedi-Arabië bedankt “voor dit humanitaire gebaar”. In het Saoedische koninkrijk zal het negental vermoedelijk voor onbekende tijd een rehabilitatieprogramma ondergaan.

Geen gedetineerden naar Nederland

Eerder namen al 57 landen, zoals Ghana, de Verenigde Arabische Emiraten en verschillende Balkanlanden, gevangenen op uit Guantánamo Bay. Nederland is daar pas toe bereid als de terreurgevangenis dichtgaat. Dit tot grote ergernis van Washington, dat Den Haag meerdere keren heeft gevraag twee gedetineerden op te nemen.

Bij zijn aantreden in 2009 beloofde Obama dat hij Guantánamo Bay zou sluiten. Een plan om de verdachten over te brengen naar gevangenissen in de VS zelf, werd eerder geblokkeerd door het Amerikaanse Congres. Het Congres heeft bij wet vastgelegd dat de gevangenen geen voet op Amerikaanse bodem mogen zetten.

Nieuw plan

In februari stuurde Obama een nieuw plan naar het Congres om de gevangenis te sluiten. Ondanks de wet wil hij de “gevaarlijke” gevangenen onderbrengen in extreem beveiligde gevangenissen of militaire bases in de VS.

Na de overplaatsing zaterdag verblijven er nog tachtig mensen in de gevangenis. Het leeuwendeel van hen wordt al meer dan tien jaar zonder aanklacht of proces vastgehouden, wat al jaren leidt tot felle internationale kritiek.

    • Casper van der Veen