Moezel uit de hoogte

Harold Hamersma denkt dat steile Moezelhellingen kans maken op subsidie

Weingut Heymann-Löwenstein Schieferterrassen Riesling 2014

Onlangs stond er een opmerkelijk berichtje in het blad Perswijn. Daarin werd de oprichting aangekondigd van een groep wijnproducenten, en dat ze een subsidieaanvraag in ‘Brussel’ hadden ingediend voor het behoud van bijzondere hellingwijngaarden. Ze zijn verenigd in de Assemblée des Régions Européennes Viticoles en menen dat het werk op steile hellingen (van meer dan 30 procent) een financieel steuntje verdient. Mechanisatie is daar buitengewoon moeilijk en zonder steun van de Europese Unie dreigen deze bijzondere wijngaarden te verdwijnen. Als illustratie bij het artikel stond een foto van een Moezel-wijngaard in Winningen met daarin een soort bedrijfs-skilift: een railconstructie met een metalen bak voor het neerwaartse transport van de geplukte druiven.

Of er nog een potje is, valt te bezien. Al jaren verschaft de EU slechts subsidies om juist het surplus aan wijn een halt toe te roepen. Nog steeds gaan er honderden miljoenen aan premies naar boeren om de wijngaarden te rooien dan wel om van al geproduceerde wijn bio-ethanol te maken. Hierbij gaat het echter om wijnen van de allerlaagste kwaliteit. Uit de grond gestampt op laaggelegen wijngaarden, het druivenequivalent van varkensflats en plofkippenschuren.

Toch is er een kans van slagen. Niet alleen werd een aantal jaren geleden door de EU als doel gesteld om de Europese wijndrinker weer ‘eigen’ wijn te laten drinken in plaats van Chileense, Zuid-Afrikaanse of Australische maar vooral ook betere. En daaraan voldoen hellingwijnen uit onder andere het Italiaanse Lombardije, het Oostenrijkse Steiermark, de Franse Beaujolais, Elzas en Savoie en het Duitse Württemberg en Moezel. Mocht het er van komen dan maakt de laatste regio in ieder geval de meeste aanspraak op een centje. Nergens anders op de wereld zijn zoveel Steillagen te vinden. Voordat het Europese geldschip echter de Moezel is opgevaren, hebt u misschien zelf al wat gesubsidieerd. En daarvoor krijgt u in het geval van Weingut Heymann-Löwenstein Schieferterrassen Riesling 2014 ongegeneerd veel terug. Afkomstig van hellingen zo steil (zie vooral de foto’s op www.heymann-loewenstein.com) dat alpinisme als hobby tot aanbeveling strekt. Natuurriesling op eenzame hoogte.

    • Harold Hamersma