Ruim tweehonderd sporters betrapt op meldonium

Vrijdag werd bekend dat veertien sporters die waren geschorst wegens het middel, waarschijnlijk weer hun sport mogen gaan uitoefenen.

Tennisster Maria Sjarapova werd ook positief getest op meldonium. Dit is een archieffoto van haar uit 2006. AP / Bernat Armangue

Al 201 sporters hebben dit jaar positief getest op meldonium. Dat melde de internationale dopingautoriteit WADA vrijdagavond op Twitter. Vrijdag werd ook bekend dat veertien sporters die zijn geschorst wegens het gebruik van het middel, waarschijnlijk weer hun sport mogen gaan uitoefenen.

Het middel, officieel een medicijn voor hartpatiënten, staat sinds dit jaar op de lijst verboden middelen voor topsporters. Beroemde atleten zoals de Russische tennisster Maria Sjarapova en schaatser Pavel Koelisjnikov liepen tegen de lamp.

Vrijdag werd bekend dat de schorsing van onder meer zes Georgische worstelaars is opgeheven. Ook zou de schorsing van acht Russische atleten zijn opgeheven. Of onder hen ook Sjarapova en Koelisjnikov zijn, is niet bekend.

De regels omtrent meldonium worden waarschijnlijk versoepeld, zo werd woensdag bekend . De WADA erkende in een mail dat wetenschappelijk bewijs over de afbraakperiode van het middel ontbreekt. De schorsingen veroorzaakten afgelopen maanden wereldwijd veel commotie, onder meer omdat atleten zeiden al voor 1 januari te zijn gestopt met het spul. Bij verschillende WADA-laboratoriums wordt inmiddels onderzoek gedaan naar de afbraakperiode.

Ook is niet duidelijk of meldonium ook daadwerkelijk prestatieverhogend werkt. Er is alleen onderzoek gedaan op ongetrainde mensen met hartziekten. Hun prestaties verbeterden ietsjes op een fietsinspanningstest.

    • Liza van Lonkhuyzen