Max Verstappen negende in kwalificatie GP China

De eerste twee sessies doorstond Verstappen keurig, maar in de finale kon hij geen indrukwekkend rondje meer rijden.

Max Verstappen tijdens de tweede vrije training op het Sakhir circuit in Manama. Foto Mohammed Al-Shaikh / AFP

Max Verstappen (Torro Rosso) heeft zaterdag in de kwalificatie voor de Grand Prix van China de negende tijd gereden. Nico Rosberg (Mercedes) pakte poleposition. Met een tijd van 1.35,402 was hij veruit de snelste coureur. In het laatste deel van de kwalificatie kwam Verstappen tot een snelste ronde van 1.37,194.

Daniel Ricciardo (Red Bull) staat zondag naast Rosberg op de eerste startij. Hij klokte verrassend de tweede tijd en was iets sneller dan Kimi Räikkönen (Ferrari). Zijn teamgenoot Sebastian Vettel werd vierde.

Twitter avatar F1 Formula 1 PROVISIONAL CLASSIFICATION: END OF QUALIFYING

#ChineseGP 🇨🇳 #Quali https://t.co/yBPGHWAG48

De eerste twee sessies doorstond Verstappen keurig, maar in de finale kon hij geen indrukwekkend rondje meer rijden. Hij was 1,792 seconde trager dan Rosberg en ook iets minder snel dan zijn Spaanse teamgenoot Carlos Sainz, die de achtste startpositie veroverde. De Britse wereldkampioen Lewis Hamilton zette met Mercedes geen tijd neer. Hij had motorproblemen en start naar alle waarschijnlijkheid zondag vanuit de pits. Hamilton pakte in de eerste twee Grands Prix van dit jaar nog poleposition; hij won ook de afgelopen twee jaar de GP van China.

De kwalificatierace volgde de vertrouwde opzet van afgelopen jaren. Een nieuw afvalsysteem leidde na de eerste twee Grand Prix van dit jaar tot zo veel onvrede bij zowel de teams als de toeschouwers, dat de Formule 1 het afschafte. De Grand Prix van China start zondag om 8.00 uur Nederlandse tijd. In het klassement staat Rosberg zeventien punten los op Hamilton. Verstappen staat, met negen punten, op plek acht.

    • Marissa van Loon