Luchtaanvallen en raketbeschietingen in Aleppo

Dit ondanks een wapenstilstand die sinds eind februari geldt.

Bewoners van Aleppo kijken naar het puin na een luchtaanval van het Syrische regeringsleger.
Bewoners van Aleppo kijken naar het puin na een luchtaanval van het Syrische regeringsleger. Foto Abdalrhman Ismail / Reuters

Ondanks een wapenstilstand die geldt tussen het Syrische regeringsleger en de rebellengroepen (met uitzondering van IS en Jabhat al-Nusra) was het zaterdag onrustig in Aleppo, de grootste stad van Syrië. Dat schrijft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een monitor die de strijd in het land op de voet volgt.

De Syrische luchtmacht voerde bombardementen uit op wijken die in handen zijn van strijdgroepen, die op hun beurt raketten schoten op wijken die onder het gezag staan van het regime van president Bashar Assad. Aan beide zijden viel een onbekend aantal gewonden. Op zeker vier verschillende locaties in Aleppo zouden luchtaanvallen zijn uitgevoerd.

IS

Het is al weken onrustig rondom Aleppo. Eerder vandaag werd al gemeld dat terreurbeweging Islamitische Staat elders in de provincie een tiental dorpjes en heuvels op het regeringsleger had veroverd. De groep rukt op naar de snelweg die de stad Aleppo verbindt met de hoofdstad Damascus, waar Assad zetelt.

De vijandelijkheden zijn een domper voor de al weinig hoopvol gestemde vredesbesprekingen in Genève. Daar onderhandelen vertegenwoordigers van de Syrische regering en de wirwar aan rebellengroepen onder leiding van de Verenigde Naties over de toekomst van Syrië.

    • Casper van der Veen