Licht uit het oosten

None

Nigel Short, de held van onze rubriek van vorige week, schreef vorig jaar iets over de aangeboren verschillen tussen het brein van de man en de vrouw, en de gevolgen daarvan voor het schaken en het parkeren van een auto. Sommige mensen zijn nog steeds boos op hem en nog veel meer mensen blijven er grapjes over maken.

In het Bangkok Open waren een paar aardigheidjes voor Short bedacht. In de eerste ronde was hij ingedeeld tegen een vrouwelijke astrofysicus en halverwege het toernooi was er een demonstratiewedstrijd schaak-thaiboksen tussen Short en de Franse vrouwengrootmeester Sophie Milliet. Die schaakpartij uit de eerste ronde won Short, maar door Milliet werd hij verslagen. Op een foto zie je haar een welgerichte trap uitdelen richting Short.

Het toernooi is deze zondag afgelopen. Drie ronden voor het eind deelde Loek van Wely de eerste plaats met de Duitser Jan Gustafsson. Benjamin Bok stond een half punt op hen achter.

Er wordt ons deze maand een groot Aziatisch buffet aangeboden waarvan zelfs de grootste schaaksmulpaap niet meer dan hier en daar een hapje kon nemen. Het begon eind maart met de Asian Nations Cup, het kampioenschap van Azië voor landenteams, dat deze keer enigszins verrassend werd gewonnen door India. China, na Rusland het sterkste schaakland van de wereld, werd tweede.

Toen kwam dat Bangkok Open, gevolgd door het Dubai Open, waar de Nederlanders Ivan Sokolov en Robert Ris meedoen, en daarna begon een etappe van het teamkampioenschap van China. Onder de deelnemers in China zag ik geen Nederlandse huurlingen, wel Vasili Ivantsjoek. Ex oriente lux, kan de schaaksmulpaap nog net stamelen voordat hij meer dan verzadigd ineenzijgt.

Vorig jaar versloeg de jonge Wei Yi de Cubaan Lazaro Bruzon met een spectaculaire koningsjacht. Die partij werd meteen ‘de Chinese onsterfelijke’ genoemd. Bij de Asian Nations Cup was er weer zo’n koningsjacht van Wei, een stuk simpeler dan die van vorig jaar, maar toch het aanzien waard. Wei is een liefhebber van een scherpe maar uit de mode geraakte bestrijdingswijze van de Najdorfvariant van het Siciliaans.

Wei Yi (China) - Dao Thien Hai (Vietnam), Asian Nations Cup, Abu Dhabi 2016

1. e4 c5 2. Pf3 d6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 Pf6 5. Pc3 a6 6. Lg5 Ambitieuze schakers offerden vroeger hun mooiste jaren op aan de studie van deze zet. Wei speelt hem nog steeds graag. 6...e6 7. f4 Pbd7 8. De2 Dc7 9. 0-0-0 Oude theorie. Vorig jaar kreeg Wei dit twee keer op het bord, met het vervolg 9...b5 10. a3. 9...Le7 10. g4 h6 Zwart loopt in deze variant op zeer dun ijs en dit is niet goed. 11. Lh4 g5 12. fxg5 Ph7 13. Lg3 hxg5 Ook 13...Lxg5+ 14. Kb1 zou erg goed voor wit zijn, maar de zet die zwart speelt is nog ongelukkiger. 14. Pf5 exf5 Het offer weigeren geeft zwart na 14...Pe5 15. Pxe7 Dxe7 16. h4 ook een miserabele stelling. 15. Pd5 Deze stelling, die verloren is voor zwart, kwam 35 jaar geleden ook al op het bord, maar wie weet dat nog? Na 15...Dd8 16. exf5 Pb6 (slecht, maar niets helpt) 17. Pxb6 Dxb6 18. Lxd6 gaf zwart op in Fedorowicz - Kuligowski, Ramsgate 1981. 15...Db8 16. exf5 Pe5 17. Pxe7 Kxe7

Zie diagram

18. Txd6 Dxd6 19. Lxe5 Dd5 20. Lg2 Dxa2 De stervende mag alles eten. 21. Ld6+ Ook 21. Lxh8+ wint makkelijk, maar Wei heeft nauwkeurig uitgerekend dat zijn zet tot mat leidt. 21...Kxd6 22. Td1+ Kc7 23. De5+ Kb6 24. Dd4+ Ka5 25. Dc5+ b5 26. Dc7+ Zwart gaf op.

    • Hans Ree