Klein Suriname krijgt reuzenlening van 478 miljoen

Een miljoenenlening van het IMF moet de acute financiële noodsituatie in Suriname helpen oplossen.

President Bouterse van Suriname Foto Reuters
President Bouterse van Suriname Foto Reuters

President Bouterse liep er deze week al op vooruit, en vrijdagavond werd het in Washington officieel bevestigd: Suriname kwalificeert zich voor een lening van 478 miljoen dollar van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het krediet heeft nu nog de status van ‘stafovereenkomst’, en moet in mei nog wel formeel worden bekrachtigd door het bestuur van het IMF.

De lening moet de acute financiële noodsituatie van het land helpen oplossen. Het IMF voorspelde deze week rampzalige cijfers voor Suriname: een economische krimp van 2 procent, een inflatie van 37 procent, en een tekort van 8 procent op de betalingsbalans.

Het bedrag van 478 miljoen dollar is enorm voor Suriname, een land met 563.000 inwoners en een verwacht bruto binnenlands product van 4,33 miljard dollar in 2016. Het is alsof Nederland een IMF-krediet van 75 miljard euro zou krijgen.

Suriname kampt met een afname van inkomsten uit goud en olie, terwijl de afgelopen jaren de overheidsuitgaven uit de hand liepen. Medewerkers van het IMF, die dinsdag terugkeerden van een twee weken durende missie naar het land, rapporteerden dat er al flink gesneden is in de Surinaamse overheidsbestedingen, waardoor het begrotingstekort terugliep van 12,5 procent in de eerste helft van 2015 naar 3,5 procent in de tweede helft.

President Knot van De Nederlandsche Bank, zei vrijdag blij te zijn dat de ‘ontkenningsfase’ in Suriname voorbij is. De IMF-lening is, zoals altijd, voorwaardelijk. Dat betekent dat er een geloofwaardig aanpassingsprogramma van de Surinaamse overheid tegenover moet staan.