Weer aardbeving bij Kumamoto

Het zuiden van Japan is opnieuw getroffen door een aardbeving, ruim 24 uur nadat een eerdere beving aan negen mensen het leven heeft gekost. De nieuwe beving had een kracht van 7,3 op de schaal van Richter, veel zwaarder dan de eerste beving, met een kracht van 6,5.

Bij de laatste beving – die in de vroege zaterdagochtend lokale tijd plaatsvond – is ten minste één dode gevallen. Ook is een groot aantal mensen gewond geraakt. Er zijn gebouwen ingestort, maar hoe groot de materiële schade precies is, is nog niet duidelijk.

Het epicentrum van de aardbeving lag opnieuw dichtbij Kumamoto op een diepte van 10 kilometer. In de hele stad, die 730.000 inwoners telt, viel de stroom uit. In het gebied staan drie kerncentrales, maar volgens de autoriteiten zijn die geen moment in gevaar geweest. In het gebied is een dam beschadigd waardoor een dorp moest worden geëvacueerd.

Bij de eerste beving vielen ruim 800 gewonden, 44.000 mensen waren hun huizen ontvlucht en brachten de nacht elders door. Velen waren nog maar net teruggekeerd toen de nieuwe beving kwam. Aanvankelijk gaven de autoriteiten een tsunamiwaarschuwing, maar die werd ingetrokken. Er is gewaarschuwd voor zware naschokken. (Reuters)