‘IS-propaganda gevonden bij chauffeurs Europees Parlement’

Er is nog veel onduidelijk. Wat er precies op de cd’s stond en wanneer deze zijn gevonden, is niet bekend.

Europese vlaggen hangen halfstok buiten het Europees Parlement als eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslagen in Brussel. Foto Vincent Kessler / Reuters

Bij twee chauffeurs van het Europees Parlement zou ‘IS-propaganda’ zijn gevonden. Dat meldt het Duitse magazine Der Spiegel zaterdag. Er zouden cd’s met daarop propaganda van terreurgroep Islamitische Staat zijn gevonden bij de voertuigen van de chauffeurs.

Een van de voertuigen stond in Straatsburg, het andere in Brussel, schrijft het blad op gezag van met de zaak vertrouwde bronnen. De twee betrokken personen zijn ontslagen en de politie onderzoekt de zaak.

Er is nog veel onduidelijk. Wat er precies op de cd’s stond en wanneer deze zijn gevonden, is niet bekend. Wat de chauffeurs ermee te maken hebben, is evenmin bekend. Het Europees Parlement wilde zaterdag tegenover ANP niet reageren.

Vervoer van parlementariërs veelbesproken

Het vervoer van Europarlementariërs in Brussel en Straatsburg is al langer onderwerp van discussie, zeker nadat bekend werd dat een van de daders van de aanslagen in Brussel korte tijd had gewerkt voor het Europees Parlement.

Deze week stemde het Europees Parlement over een voorstel om een eigen taxidienst te beginnen. Op dit moment worden de parlementariërs vervoerd door externe bedrijven: 65 chauffeurs in Brussel, 85 in Straatsburg. Een eigen vervoersdienst zorgt voor betere screening en opleiding. Die eigen dienst kost minstens drie miljoen euro extra, bovenop de zeven miljoen euro dat het vervoer al kost.

    • Marissa van Loon