Grote veevoederfabrikant ForFarmers naar de beurs

De Europese marktleider in veevoer, een coöperatie in het Gelderse Lochem, wil nog dit kwartaal een beursnotering.

Voer voor melkkoeien. Foto Istock

Vrijwel unaniem hebben de aandeelhouders vrijdag ingestemd met de voorgenomen beursgang van de Lochemse veevoederproducent ForFarmers. Tijdens de Algemene Vergadering werd met 99,9 procent van de uitgebrachte stemmen goedkeuring verleend aan het plan. Als zich geen onvoorziene omstandigheden voordoen, krijgt de coöperatie nog dit kwartaal een notering aan de Euronext in Amsterdam.

ForFarmers is naar eigen zeggen marktleider in Europa. Het bedrijf verkoopt jaarlijks 9,1 miljoen ton veevoer voor rundvee, paarden, varkens en pluimvee, en ook handelsproducten voor akker- en weidebouw.

De omzet bedroeg vorig jaar ruim 2,2 miljard euro. Er werken 2.370 mensen voor ForFarmers, dat fabrieken heeft in Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Het hoofdkantoor staat in het Gelderse Lochem. Coöperatie FromFarmers telt 6.248 leden. Zij hebben samen 68,2 procent van de zeggenschap in Forfarmers.

Het bedrijf zei eind 2013 al de mogelijkheden voor een beursgang te onderzoeken. Destijds bleek uit een eerste peiling dat de helft van de zesduizend coöperatieleden tegen een beursgang was. Zij maken zich zorgen dat het boerenbelang – goede kwaliteit veevoer voor de laagste prijs – plaats zou maken voor winstbejag. Inmiddels zijn de boeren overstag.

„Dit is een historisch moment voor ForFarmers en ik ben verheugd dat zo’n solide mandaat is gegeven voor de notering in Amsterdam”, zei topman Yoram Knoop vrijdag.

Volgens de bestuursvoorzitter is de beursgang „een logische stap”. Die moet de verhandelbaarheid van de aandelen vergroten. Bovendien wil het bedrijf een groter publiek bereiken, onder wie institutionele beleggers. Er zal geen nieuw kapitaal worden aangetrokken met de beursgang.

Om verwatering van het vermogen voor leden te voorkomen, werden in 2007 de coöperatie en de onderneming gesplitst en werd het vermogen van de coöperatie goeddeels overgeheveld naar de leden. In 2010 zijn de aandelen in ForFarmers gecertificeerd en werd het voor leden en externe partijen mogelijk te handelen in certificaten via een platform. In plaats daarvan kunnen aandelen straks via de beurs worden verhandeld.