Financiële hulp voor opvang in Jordanië en Libanon

De buurlanden van Syrië werden de afgelopen jaren geconfronteerd met toestroom van miljoenen vluchtelingen.

Syrische vrouwen bereiden een maaltijd voor op een Syrisch vluchtelingenkamp in de Libanese Bekavallei. Foto Bilal Hussein / AP

De Europese Commissie en acht landen, waaronder Nederland, hebben vrijdag financiële steun toegezegd aan hulp voor de opvang van Syrische vluchtelingen in Jordanië en Libanon. Ook wordt er geld uitgetrokken voor herstel in en wederopbouw van de regio. Dat meldt de Wereldbank, die het programma leidt. De buurlanden van Syrië werden de afgelopen jaren geconfronteerd met de toestroom van miljoenen vluchtelingen.

Japan, de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Duitsland, Frankrijk en Nederland hebben 141 miljoen dollar (125 miljoen euro) aan subsidies toegezegd. Daarnaast beloofden de landen en de Europese Commissie een bedrag van 1 miljard dollar (880 miljoen euro) aan gunstige leningen en 500 miljoen dollar (443 miljoen euro). Hoe die kosten precies worden verdeeld, is niet direct bekendgemaakt.

Jim Yong Kim, de president van de Wereldbank, vindt deze overeenkomst een goed voorbeeld van hoe de internationale gemeenschap samenwerkt.

“Deze steun is een voorbeeld van hoe de internationale gemeenschap samen kan komen om grote uitdagingen aan te pakken. Met de subsidies kunnen we een begin maken met de hulp aan Jordanië en Libanon. Ik ben ervan overtuigd dat er meer steun komt voor de wederopbouw van de regio.”

Naar schatting zouden er tussen de een en anderhalf miljoen Syrische vluchtelingen in Libanon verblijven. Voordat de Syrische burgeroorlog uitbrak, woonden er zo’n 4,5 miljoen mensen.

Aan de oorlog in Syrië lijkt geen einde te komen. Wat is er nu precies aan de hand? Lees hier de tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen
    • Marissa van Loon