Duitse komiek Böhmermann stopt tijdelijk met tv-optredens

Het besluit van Böhmermann volgt een dag nadat Merkel besloot toe te staan dat de komiek vervolgd mag worden voor het beledigen van Erdogan.

Jan Böhmermann tijdens de uitzending van zijn schimpkritiek op de Turkse president Erdogan, waarvoor hij nu vervolgd kan worden.
Jan Böhmermann tijdens de uitzending van zijn schimpkritiek op de Turkse president Erdogan, waarvoor hij nu vervolgd kan worden.

De Duitse komiek Jan Böhmermann onthoudt zich voor onbepaalde tijd van televisieoptredens. Dat schrijft de cabaretier van ZDF-programma Neo Magazin Royal zaterdag op Facebook. Het besluit van Böhmermann volgt een dag nadat bondskanselier Angela Merkel besloot toe te staan dat de komiek vervolgd mag worden voor het beledigen van de Turkse president Erdogan.

Böhmermann spreekt van een “kleine pauze”, waardoor volgens hem het grote publiek zich kan richten op de echt belangrijke zaken: “de vluchtelingencrisis, kattenfilmpjes en het liefdesleven van Sophia Thomalla”. Gekscherend zei hij op Facebook dat hij nu naar Noord-Korea gaat om daar te kijken hoe het ook weer zit met de vrijheid van pers en kunst. Böhmermann zat al eerder ondergedoken en stond onder politiebescherming.

‘Geitenneuker en Koerdenschopper’

Het is de eerste keer dat Böhmermann reageert op de commotie die is ontstaan omtrent een schimpgedicht, waarin hij Erdogan had afgeschilderd als een man met “verschrompelde kloten” die “geiten neukt, minderheden onderdrukt”, die “Koerden trapt, christenen slaat, terwijl hij naar kinderporno kijkt”. Merkel, die in een gesprek met premier Davutoglu had gezegd dat de tekst „bewust kwetsend” was, benadrukte gisteren dat vrijheid van kunst en pers elementair zijn voor pluralisme en democratie.

Erdogan deed na de uitzending aangifte van belediging tegen de komiek. Merkel benadrukte dat het niet aan haar, maar aan justitie is om zich over de zaak-Böhmermann te buigen. De zaak ligt nu bij het Openbaar Ministerie.

Belediging staatshoofd strafbaar

Belediging van een buitenlands staatshoofd kan in Duitsland bestraft worden met een celstraf van drie jaar. Als er smaad in het spel is, kan dat zelfs vijf jaar zijn. De meerderheid van de Duitsers is voor afschaffing van de wet. Ook Merkel heeft aangegeven de wet uit het wetboek te willen laten schrappen.

    • Casper van der Veen