Opinie

    • Youp van ’t Hek

Dokter Sorry

Máxima in dat hakenkruisjasje. En dat uitgerekend in Neurenberg, een stad met een gitzwart naziverleden waar je, als je goed luistert, de echo van de marcherende laarzen nog kunt horen. De vogeltjes zingen af en toe nog stiekem het Horst Wessellied. Hoe ze aan dat jasje kwam? Afdankertje van haar moeder? Die schijnt een hele verkleedkist vol met dit soort onzin te hebben. De RVD wil er niks over zeggen.

Zwijgcontract?

Ik kan dit gewoon opschrijven zonder dat ik bang hoef te zijn gearresteerd te worden. In ons land mag dit. Is er een kans dat de Argentijnse president Mauricio Macri gaat bellen met onze minister van Justitie omdat hij vindt dat ik vervolgd moet worden wegens het beledigen van een Argentijnse? De oude mevrouw Zorreguieta is tenslotte een onderdaan van hem en wordt door mij in een kwaad daglicht gesteld. Ik acht de kans op zo’n telefoontje klein. Ten eerste heeft de familie Zorreguieta zichzelf in dat daglicht gesteld en hier gaat de president zijn vingers niet aan branden. De Zorreguietaatjes mogen met het schaamrood op hun kaken hun leven zwijgend uitzitten.

Ten tweede heeft die Macri wel wat anders aan zijn corrupte kop. Die zit met Panama Paperdure advocaten een strategie te bedenken hoe hij zijn belastingontduiking aan het volk gaat uitleggen. Mocht hij wel gebeld hebben dan is het telefoontje bij onze Ardje van der Steur terechtgekomen en dan weten we allemaal hoe dat verder afloopt. Hij wordt in Den Haag al Dokter Sorry genoemd.

En Angela Merkel? Zal zij een mail naar Mark Rutte hebben gestuurd omdat ik de vrouw van de Duitser Willem-Alexander von Amsberg heb beledigd? Denk het niet. Hoewel? Ze verkeert wel in kringen waarin dat volstrekt normaal is. Sterker nog: ze heeft onlangs begrip getoond voor de onvrede van een bevriend staatshoofd, die door een Duitse collega van mij beledigd was. Nou ligt dit wel anders. Máxima heeft dat idiote uniform zelf aangetrokken. Want zullen we daar toch even bij stilstaan. Als je in zo’n outfit door Neurenberg gaat sjouwen dan heb je op school niet echt goed opgelet tijdens geschiedenis. Zal Max haar diploma gekregen hebben omdat haar ouders hoogopgeleid waren? Misschien heeft papa toentertijd een beetje druk gezet op de schoolleiding. Zou zomaar kunnen.

Maar ik denk dat ook Angela op dit moment wel iets anders aan haar preutse hoofd heeft. Iets met een telefoon en een Turk. Geestige situatie. Moet je je als bevriend staatshoofd bemoeien met de humor in een ander land? Antwoord is nee. Ook niet als je zelf het onderwerp bent? Nee. En zelfs niet als je gewend bent om als president in je eigen land journalisten zonder enige vorm van proces vast te zetten en te martelen. Dat mag je alleen in je eigen land doen. Zolang je Europese bondgenoten daar met geen woord over reppen zal het wel goed zijn.

Of het een fijnzinnige belediging was van mijn Duitse collega aan het adres van de Turkse dictator? Nee, maar dat was ook niet de bedoeling. Hij wilde de man alleen laten weten wat je in een vrije democratie allemaal mag zeggen. En dat is veel. Ook dat de president een klein pikkie heeft? Ja. Daarbij hebben heel veel mannen een schuchter pielemuisje. Daarom douchen ze uit voorzorg op de voetbalclub allemaal met hun zwembroek aan. Dat leerde ik deze week van mijn collega-komiek Johan Derksen. Ik dacht: hadden wij vroeger op de hockeyclub maar een paar islamieten gehad, dan was dat douchen met je broek aan ook een trend geworden en had ik me niet zo hoeven schamen voor mijn schriele garnaaltje. Ik stond altijd tegenover hele grote jongens die met hun snikkel de douchekop verstelden en al swaffelend hun rug inzeepten. Maar dit terzijde.

Terug naar het hakenkruisjasje van onze koningin, dat ze na de lunch opeens niet meer droeg. Men zegt dat het weer was omgeslagen en het te warm was, maar het kan natuurlijk ook dat Max als enige baadde in haar koninklijke zweet. Omdat een slimmerik haar even apart had genomen om haar een snel lesje Neurenberg voor Dummy’s te leren. En dat ze toen besloot om het uit te trekken. Wat het commentaar van onze koning was?

„Zij was een beetje dom!”

    • Youp van ’t Hek