Cauberg allang niet meer ‘Hollands’

In 2001 won voor het laatst een Nederlander de Amstel Goldrace. De favorieten zijn opnieuw louter buitenlanders.

51ste editie Nederlandse klassieker

Gek werd Lance Armstrong van al dat oranje-wit van de Raboploeg om hem heen, in de spectaculaire editie van de Amstel Goldrace in 1999. „Die gasten waren overal”, sprak de Amerikaan met een mengeling van ergernis en bewondering aan de finish, op de Maasboulevard in Maastricht.

Even verderop werd winnaar Michael Boogerd geknuffeld door zijn vader. De toen 26-jarige Hagenees had topfavoriet Armstrong verslagen in een legendarische millimetersprint. Eindelijk weer een Nederlandse winnaar, na Frans Maassen acht jaar eerder. En de thuisploeg domineerde wedstrijd en uitslag, met achter Boogerd ook Maarten den Bakker (vierde), Leon van Bon (zesde), Markus Zberg (zevende) en Erik Dekker (elfde) voorin.

Aan de vooravond van de 51ste editie van de enige Nederlandse wielerklassieker is het alweer vijftien jaar geleden dat voor het laatst een Nederlandse renner won. Twee jaar na Boogerd versloeg ook Dekker in een spannende finale Armstrong. Met de twee zeges in ‘Limburgs Mooiste’ stonden Raborenners negen jaar achtereen (van 1998 tot en met 2006) op het erepodium. Maar Rabo werd na dopingschandalen in 2012 Blanco, werd Belkin en is sinds vorig jaar LottoNL-Jumbo. Na een podiumplaats voor Robert Gesink in 2009 (derde) was er voor de grootste Nederlandse ploeg nooit meer een hoofdrol in de thuisklassieker. Vorig jaar strandde een dappere poging van kopman Wilco Kelderman na een stuurfout in de Limburgse löss. Beste Nederlander was Maurits Lammertink van ‘opleidingsploeg’ Roompot: 21ste.

Ook zondag zijn de Nederlanders geen favoriet in hun eigen koers, waarvan de eindstreep sinds 2013 op 1,8 kilometer na de top van de Cauberg ligt, in het niemandsland tussen de dorpjes Vilt en Berg en Terblijt. Ook drievoudig winnaar Philippe Gilbert (2011, 2012 en 2014) lijkt dit keer niet kansrijk. De Belg van BMC kent tot nu toe een tegenvallend seizoen, en liep anderhalve week geleden op training bij een ruzie met een automobilist drie breukjes op aan de linkermiddelvinger. Toch blijft hij de ‘koning van de Cauberg’, met de vier snelste klimtijden ooit.

Bij zijn zege in 2014 raffelde Gilbert de 800 meter lange klim (6,3 procent stijging gemiddeld) af in 1.22 minuut, volgens de website climbingrecords.com. Verder scoorde hij 1.25 in 2012 (WK-winst), 1.26 in 2011 en 1.27 in 2013. Alleen de Duitser Matthias Kessler kwam ook tot 1.27, in de Touretappe van 2006.

Eenling in de open vlakte

Toen koersdirecteur Leo van Vliet in 2003 de finish van Maastricht verplaatste naar de top van de Cauberg bleek het winnen van de Goldrace exclusief voorbehouden aan een select groepje klimmers. Met de huidige finish bijna twee kilometer verderop zijn meer renners kansrijk. Een ultieme demarrage op de Cauberg heeft alleen kans van slagen bij rugwind, anders komt een eenling in het open stuk naar de eindstreep niet ver. Vorig jaar counterde de Australiër Michael Matthews een aanval bergop van Gilbert, en won de Pool Michal Kwiatkowski in de regenboogtrui uiteindelijk een sprint van de eerste groep van liefst achttien renners.

De generatiegenoten Kwiatkowski en Matthews zijn zondag in een wedstrijd over 258 kilometer opnieuw favoriet voor de zege. Beide 25-jarige renners zijn kopman van een ijzersterke ploeg, respectievelijk het Britse Sky en het Australische Orica-Greenedge, dat vorige week al verrassend Parijs-Roubaix won met ex-Raborenner Mathew Hayman. Ook zijn ploeggenoot Matthews begon in 2011 bij de profs voor Rabobank en woonde destijds in Limburg, aan het parcours van de Goldrace. „Ik droom ervan mijn naam ooit op de lijst met winnaars te zien staan”, vertelde de nummer drie van vorig jaar onlangs in het blad Procycling.

Weening en Vanmarcke

Nederland moet zich dit jaar na de eerste drie topklassiekers tevreden stellen met twee toptienklasseringen in de Ronde van Vlaanderen: Dylan van Baarle (zesde) en Niki Terpstra (tiende). Beiden doen in de Goldrace niet mee.

Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Tom-Jelte Slagter (Cannondale) en Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) gaan van start als kopman van hun ploeg. Roompot hoopt te verrassen met Pieter Weening, dit jaar al sterk in Catalonië en woensdag in de aanval in de finale van de Brabantse Pijl. LottoNL-Jumbo heeft de sterke Belg Sep Vanmarcke aan het vertrek, en Gesink en Kelderman. „We hebben niet de topfavoriet maar zijn in de breedte sterk en als ploeg zeer gemotiveerd voor deze wedstrijd”, aldus ploegleider Merijn Zeeman. Maar domineren zoals ooit Rabobank?

    • Maarten Scholten