Na 24 jaar weer Nederlandse bokser op Spelen: Müllenberg

Bokser Peter Müllenberg gaat naar de Olympische Spelen. De 28-jarige Almeloër verzekerde zich vrijdag van een ticket naar Rio de Janeiro, door op het olympisch kwalificatietoernooi in Samsun de finale te halen. Müllenberg was in de halve finale van de klasse tot 81 kilogram in de Turkse stad te sterk voor lokale favoriet Mehmet Unal: 3-0 (30-27 30-27 29-28).

Müllenberg is de eerste Nederlandse bokser in 24 jaar die naar de Spelen gaat. Op de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona was Oranje voor het laatst van de partij in het bokstoernooi, toen met liefst zes deelnemers. Orhan Delibas blonk in de Spaanse stad uit met zilver, Arnold Vanderlyde pakte brons.

De 28-jarige Almeloër hoopt in Rio de Janeiro in hun voetsporen te treden. Eerst moest Müllenberg op het kwalificatietoernooi in Samsun een podiumplaats behalen. Daarin slaagde de kopman van Oranje glansrijk. De tweevoudig winnaar van EK-zilver versloeg eerst Ainar Karlson uit Estland met 3-0 en vervolgens met dezelfde cijfers de Noorse bokser Surkho Shamilov. In Unal trof Müllenberg vrijdag de Turkse kampioen, die luidkeels werd aangemoedigd vanuit de hal.

De Nederlandse halfzwaargewicht liet zich daardoor echter niet van de wijs brengen en wist Unal steeds te raken. Direct na de laatste ronde stak Müllenberg al zijn handen de lucht in. De Tukker voelde dat alleen hij recht had op het ticket naar Rio. De jury wees hem unaniem aan als winnaar.

„Peter heeft tactisch ontzettend goed gebokst”, zei bondscoach Hennie van Bemmel. „In mijn ogen waren alle rondes duidelijk voor Peter. Eindelijk, na 24 jaar hebben we weer iemand op de Spelen”, jubelde Van Bemmel, die in 1992 langs de ring stond bij Delibas. „Daar bewaar ik warme herinneringen aan. Mooi om nu weer te gaan. Gezien zijn prestaties hoort Peter ook op de Spelen te staan.”

Voor een feestje is het volgens Van Bemmel nog te vroeg. „Zaterdag bokst hij de finale tegen een sterke Engelsman, die komt hij in Rio ook weer tegen. Dat wordt een mooie test. We gaan vol voor goud, dat zou het feest nog groter maken.” (ANP)