M/V van de week

Siegfried Woldhek

‘Hij is zonder kul een president met een kleine lul / in plaats van te slapen, fellatio met honderd schapen’. Of dit grappig is, daar wagen we ons niet aan. Zeker is dat de Turkse president Erdogan niet moest lachen. En over hem ging dit smaadgedicht.

De Duitse cabaretier Jan Böhmermann sprak het uit in zijn satirische programma Neo Magazin Royale. Dat wordt uitgezonden op tv en een internetkanaal – al is het daar reeds verwijderd.

Inmiddels staat de geloofwaardigheid van Angela Merkel op het spel, en vergaderen hoge ambtenaren van verschillende ministeries en het Kanzleramt al dagen over de zaak. Böhmermann, die politiebegeleiding heeft gekregen, moet vrezen voor een strafzaak wegens belediging van een buitenlands staatshoofd.

Dit alles brengt bondskanselier Merkel in ernstige verlegenheid. Enerzijds heeft ze de Erdogans hulp hard nodig, in de vluchtelingencrisis. Anderzijds kan ze moeilijk aan zijn grieven tegemoet komen – dat zou te veel rieken naar inperking van de vrijheid van meningsuiting.

Nee, op het Kanzleramt is het lachen ze wel vergaan.

    • Siegfried Woldhek