Binnenkijken: een kosterswoning uit 1740

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week een kosterswoning uit 1740.

1604culbinnenkijken

Huis. Martijn Sijbesma (47) en zijn vrouw Ytsje wonen in een oude, Friese kosterswoning uit 1740. Er staat een gereformeerd kerkje achter, uit 1890, dat ook van hen is. Ze hebben alles ingericht met oude meubels die ze verzamelen op markten. Vorig jaar hebben ze ook het oude tongewelf in de kerk gerestaureerd. Ze zijn niet gelovig maar houden van kerkelijke kunst. Een groot deel van de beelden en schilderijen in hun huis komt uit katholieke kerken. Martijn is kunstschilder, Ytsje hoornist.

Kleren. Ze verkleden zich ook vaak in kleren van rond 1900; Martijn heeft sommige kleren laten maken omdat hij niet altijd past in wat mensen vroeger droegen. „De mensen waren kleiner.” Als Ytsje koude voeten heeft, doet hij de kolenkachel aan, zegt Martijn. Het huis heeft wel gewoon elektriciteit, hij heeft zelfs een computer „maar die staat in de kast en gebruiken we alleen als het echt moet. De banken dwingen je om via internet te bankieren.” Ze stellen het huis soms open voor publiek, zo ook op 23 en 24 april.

Liefde Martijn en Ytsje zaten bij elkaar in de kleuterklas. Na een verhuizing op zijn zevende verloren ze elkaar 20 jaar uit het oog. In 1996 kwam hij haar tante tegen en vertelde hij dat hij Ytsje zo leuk had gevonden. Schrijf haar een brief, had die tante gezegd. Een jaar later kwam Ytsje bij hem wonen.

Van Ikea: Niets.

Bij brand meenemen: „Alle foto’s van mijn grootouders.”

Frederiek Weeda