Nederland Fotografeert Het thema ‘Vervoer’

In 2016 organiseren NRC en Kamera Express het gehele jaar door een fotowedstrijd. Lezers kunnen foto’s insturen rond een thema.

„Ik voel de warmte en ruik de natte hond”, zei Sacha de Boer tijdens het vakjuryoverleg van de NRC Fotowedstrijd over de inzending van Anda Broek. De foto geeft volgens haar heel goed het gevoel van een alledaagse tramrit weer. Broeks Lijn 26 laatste rit naar IJburg wint de juryprijs van de maand maart, die als thema Vervoer had.

Anda Broek (68) maakte de foto op weg naar huis op IJburg. Ze woont er graag. „Zoals je op de foto kunt zien, is de bevolking een mooie mix. Bewoners van zowel sociale huur- als koopwoningen en van alle kleuren leven er in een en dezelfde wijk.”

Broek was een van de eerste bewoners op het eiland. „We waren er al toen het nog een zandvlakte was. Maar vanaf dag één was er het ov. Ik ben er gek op. Met tram 26 ben ik in een vloek en een scheet bij Amsterdam Centraal. De tram vertrekt bijna voor mijn deur en ik kan altijd zitten.

„De tram stopt zelfs voor het Muziekgebouw aan ’t IJ. De avond van de foto was ik er naar een concert met mijn nichtje Brooke uit New Orleans. Ze is een heerlijk gek mens, die zich nergens voor schaamt. Zij is de gapende vrouw. Ze was doodop. Het concert was de afsluiting van een tweedaags bezoek waarin ik haar zoveel mogelijk van Amsterdam heb willen laten genieten.

„Zelf zat ik op een stoeltje aan de zijkant. Ik viel niet op omdat ik de foto gewoon met mijn telefoontje maakte en zowat iedereen met zijn eigen telefoontje bezig was. Nog een voordeel van het ov. Je kunt rustig doen waar je zin in hebt.”

    • Joke Beeckmans