FINA onderzoekt of Franse waterpoloërs expres verloren

Mochten de Fransen schuldig worden bevonden aan het expres verliezen tegen Canada om Spanje te ontlopen, dan zou Nederland nog naar Rio kunnen.

Thomas Lucas namens Nederland in actie tegen Frankrijk op het OKT in Triëst. Foto ANP

De internationale zwemfederatie FINA is een onderzoek begonnen naar de zware nederlaag die de Franse waterpoloploeg vorige week tijdens het olympisch kwalificatietoernooi leed tegen Canada. Frankrijk speelde opzichtig slecht en verloor met 13-5, waarmee de ploeg Spanje ontliep in de cruciale kwartfinale.

Door de nederlaag troffen de Fransen niet Spanje maar Nederland. In die kwartfinalewedstrijd plaatste Frankrijk zich na strafballen voor Rio.
Canada zelf trof door de onverwacht ruime overwinning op Frankrijk niet Nederland maar Spanje, en werd vervolgens uitgeschakeld voor de Spelen.

Een Canadese oud-olympiër, David Hart, is op internet een petitie begonnen waarin hij de FINA en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) oproept Frankrijk te straffen wegens manipulatie van het resultaat. Als de Fransen inderdaad worden gestraft, zou Nederland alsnog naar de Spelen in Rio kunnen. De ploeg van Robin van Galen werd vorige week vijfde op het kwalificatietoernooi in Triest en is daardoor eerste reserve voor de Spelen.

Overduidelijk

Hart heeft de zaak aangemeld bij een speciale hotline voor integriteitszaken van het IOC waar verdachte resultaten en manipulaties van sportwedstrijden kunnen worden gemeld. „Het was afschuwelijk”, zei Hart tegen de Canadese televisiezender CBC. Hart (64) deed met Canada vier keer mee aan de Olympische Spelen. „Elk normaal mens kon dit zien, het was overduidelijk.”

Hart stelt dat hij de actie niet is begonnen om er voordeel uit te halen voor zijn eigen land. „De Canadese mannenploeg heeft hier geen voordeel van. Het enige land dat hiervan kan profiteren is Nederland, als eerste reserve.”

De grote vraag is of de FINA Frankrijk zal willen aanpakken. Vergelijkbare zaken zijn er in het recente verleden wel geweest. Bij de Olympische Spelen van 2012 in Londen werden acht badmintonsters uit Indonesië, Zuid-Korea en China gediskwalificeerd nadat zij expres hun wedstrijden hadden verloren om een zwakkere tegenstander te treffen in de kwartfinales. De wereldbadmintonfederatie (BWF) beschuldigde de vier koppels er van „niet hun best te hebben gedaan om een wedstrijd te winnen”. Zij hadden zich met hun slechte spel gedragen op een manier die „schadelijk” was voor de sport en werden om die reden uit de competitie gehaald.

Staartje

Bondscoach Robin van Galen denkt dat de zaak nog een staartje kan krijgen, ook voor zijn Nederlandse ploeg. „Het is een interessante zaak”, zegt hij desgevraagd. „Als het IOC de lijn van Londen doortrekt zou Frankrijk wel eens de boot kunnen missen. In dat opzicht is het goed dat we vijfde zijn geworden in Triëst. Maar het is moeilijk te voorspellen. We zullen even moeten afwachten. Maar hopelijk komt hier nog een positief staartje aan voor Nederland.”

Van Galen was zelf aanwezig bij het duel tussen Canada en Frankrijk, omdat één van de twee landen de tegenstander zou worden in de kwartfinale. „Het leek helemaal nergens op, ik ben na twee periodes het zwembad uitgelopen. De Fransen gooiden de bal nog net niet in eigen doel. Maar ze misten het doel met meters, gaven expres verkeerde passes, ze zwommen heel rustig terug, pakten bewust tijdstraffen. Het verbaasde mij dat de FINA Frankrijk niet al tijdens het kwalificatietoernooi heeft gestraft.”

Van Galen wil niet te boek komen te staan als een slecht verliezer. „Wij hebben niets met dit initiatief te maken, het komt uit Canada. Maar ik begrijp de Canadezen wel. Het IOC heeft waardes als fair play hoog in het vaandel. Het zou voor Nederland best mooi zijn als we alsnog naar Rio kunnen.”

    • Rob Schoof