UMCU onder verscherpt toezicht van Inspectie

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) staat zes maanden onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De toezichthouder wil dat het UMCU plannen voor het verbeteren van de kwaliteit en veiligheid van de zorg sneller doorvoert. Het toezicht werd eind vorig jaar al geïntensiveerd toen er op de afdeling keel-, neus- en oorheelkunde misstanden aan het licht kwamen. Tv-programma Zembla onthulde dat het overlijden van twee patiënten op de operatietafel niet was gemeld bij de inspectie. Artsen van het ziekenhuis zeiden in Zembla dat bij het UMCU sprake is van een angstcultuur. Het medisch centrum besloot daarop een onderzoek in te stellen, terwijl ook de inspectie een onderzoek aankondigde. De kno-chirurg die betrokken was bij de dodelijke incidenten werd op non-actief gesteld. Eind maart werd bekend dat hij weer aan het werk was. Dat besluit en de gebrekkige communicatie daarover was de aanleiding voor het verscherpt toezicht. (NRC)