Oud-Kamerlid Wassila Hachchi weg bij D66

Oud-Kamerlid Wassila Hachchi zegt per onmiddellijk haar lidmaatschap op van D66. Dat heeft het partijbestuur vrijdag bekendgemaakt. Volgens het bestuur geeft Hachchi zich „rekenschap van de kritiek en commotie die is ontstaan rondom haar vertrek”. In januari dit jaar gaf zij abrupt haar Kamerzetel op en vertrok naar de Verenigde Staten, waar zij naar eigen zeggen een baan zou krijgen bij de campagne van presidentskandidaat Hillary Clinton. Toen later bleek dat Hachchi aanspraak zou maken op wachtgeld omdat het vrijwilligerswerk betrof, stak een storm van kritiek op. D66 wil naar aanleiding van de affaire dat nieuwe Kamerleden voortaan beloven hun mandaat uit te zitten en prudent om te gaan met wachtgeld. Op het congres zaterdag komt daartoe een motie in stemming. (NRC)