Voor het eerst in 24 jaar Nederlandse bokser op Spelen

Peter Müllenberg haalt in de klasse tot 81 kilogram de finale van het kwalificatietoernooi: voldoende om zich te plaatsen.

Müllenberg tijdens het NK in 2011. Foto Guus Schoonewille / ANP

De kans bestaat dat er komende zomer een Nederlander in de voetsporen treed van Arnold Vanderlyde en Orhan Delibas door een medaille te winnen op de Olympische Spelen. De 28-jarige Peter Müllenberg plaatste zich voor Rio door de finale te halen van het Olympisch kwalificatietoernooi in Samsun.

Een podiumplaats was genoeg voor plaatsing. Dat hij de finale zou halen, was Müllenberg aan zijn stand verplicht, als nummer één van de plaatsingslijst. De eerste ronde had hij een vrijstelling. Daarna versloeg hij achtereenvolgens Ainar Karlson uit Estland, Surkho Shamilov uit Noorwegen en Mehmet Unal, die in Turkije een thuiswedstrijd vocht.

Door de prestatie van de Tukker in Turkije gaat het er voor het eerst in 24 jaar een Nederlandse bokser naar de Olympische Spelen. In 1992 deden er zes Nederlanders mee en pakte Arnold Vanderlyde brons, terwijl Orhan Delibas zilver won.

Müllenberg is een Almelose beroepsmilitair. Hij komt uit in de klasse tot 81 kilogram. In 2013 en 2015 won hij zilver op het EK Boksen. In 2014 werd hij wereldkampioen bij de militairen.

    • Joram Bolle