Vijf terreurverdachten opgepakt in Engeland

De aanhoudingen volgen op een onderzoek waaraan ook België en Frankrijk meewerken.

Een Britse agent met een automatisch vuurwapen. AFP / Adrian Dennis

Er zijn vijf mensen aangehouden in Engeland op verdenking van betrokkenheid bij de voorbereiding van terroristische acties. Dat meldt persbureau Reuters. De aanhoudingen volgen op een onderzoek waaraan ook de Belgische en Franse opsporingsdiensten meewerken.

Drie mannen (26, 40 en 59 jaar oud) en een vrouw (29) werden donderdagavond in Birmingham opgepakt, daarnaast werd vrijdagochtend een 26-jarige man op Gatwick Airport in Londen aangehouden. Het internationale onderzoek waaruit de arrestatie voortvloeit is gelinkt aan de aanslagen vorige maand in Brussel, zo meldt een ingewijde aan Reuters. Er zijn vooralsnog geen concrete aanwijzingen dat deze vijf een aanslag in Groot-Brittannië planden.

Volgens de Britse politie waren de arrestaties gepland en zijn de omstanders niet blootgesteld aan gevaar. De arrestanten worden vrijdag ondervraagd. Naast de aanhoudingen is een aantal woningen in Birmingham doorzocht.

Mohamed Abrini

Britse media meldden eerder dat de 31-jarige Mohamed Abrini vorig jaar zomer in Birmingham is geweest. Abrini werd vrijdag in Anderlecht gearresteerd en erkende tijdens verhoren de ‘man met het hoedje’ te zijn, ofwel grote betrokkenheid te hebben gehad bij de aanslagen in Brussel. Hij had in de vertrekhal bagage achtergelaten die achteraf de zwaarste lading explosieven bleek te bevatten, maar pas ontplofte na de evacuatie.

Op 22 maart bliezen terroristen zichzelf op in het Belgische vliegveld Zaventem en een Brusselse metro. 32 mensen kwamen die dag om het leven. In de nasleep van deze aanslagen zijn er ook in Nederland verschillende arrestaties geweest. Zo werd de 32-jarige Fransman Anis B. aangehouden in Rotterdam op verzoek van Frankrijk. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristische aanslag. Bij huiszoekingen werd onder meer ongeveer 45 kilo munitie gevonden, naast telefoons en drugs. Een aantal anderen, onder wie iemand van wie het huis was waar B. verbleef, werd ook in Rotterdam opgepakt.

    • Liza van Lonkhuyzen