Veredelde parkeerplaats wordt (misschien) hip stukje stad

Stadionplein Het Stadionplein stond decennialang bekend als parkeerplaats met een FEBO (met reiger). Nu zijn er grote plannen.

In de Citroëngarages komen bedrijven en horeca. Op het Stadionplein verrijzen een hotel en appartementencomplex.
In de Citroëngarages komen bedrijven en horeca. Op het Stadionplein verrijzen een hotel en appartementencomplex. Foto Gino Kleisen

Hoe ziet Amsterdam eruit in 2056? De expositie Volksvlijt, sinds deze week in de OBA (Centrale Bibliotheek) te zien, probeert die vraag te beantwoorden. Een paar wilde scenario’s: een ondergrondse buurt in de grachtengordel; een jungle in de Plantagebuurt; luchtbruggen over de Leidsestraat; en een wolkenkrabber op de plek van de Stopera. Prikkelend? Zeker. Haalbaar? Tja.

Iets concreter zijn de plannen voor het Stadionplein. Deze week onthulde wethouder Kajsa Ollongren (Economie, D66) de plannen voor The Olympic Amsterdam. De twee voormalige Citroëngarages en het gebied daaromheen (in handen van Bouwinvest) moet over een paar jaar een hip stukje stad zijn, met bedrijven, cultuur en sport.

Dat dit niet onmogelijk is, bleek de afgelopen twee jaar. De pop-uprestaurants Citroën en Baut Zuid zaten regelmatig vol en ook de Amsterdam Art Fair wist bezoekers te trekken.

Terwijl je hier vroeger „weinig te zoeken had”, zegt Ollongren . „Ik stapte er eens op de bus naar Oostenrijk. Verder reed je hier vooral voorbij.” Wie lange tijd niet op het plein – een veredelde parkeerplaats met FEBO en snackende reiger – is geweest zal verbaasd opkijken. Twee grote gebouwen verrijzen. Het ‘Noordblok’ (100 appartementen) is bijna af. Daarnaast komt een tweede gebouw: een culinair museum en hotel met 100 kamers. In de Citroëngarage trekken onder meer autoimporteur Pon en sportkledingbedrijf Under Armour.

Dan wordt Ollongrens boodschap politieker. „De stad is populairder dan ooit en de openbare ruimte staat onder druk. Bepaalde ondernemers doen zaken ten koste van de leefbaarheid. Terwijl zij én vastgoedeigenaren een verantwoordelijkheid hebben voor de buurt.”

De Correspondent-journalist Thomas Vanheste, die bij de presentatie vertelt over soortgelijke projecten in het buitenland, kijkt kritischer naar de plannen, waarin veel gerefereerd wordt aan het Olympische verleden van dit stukje Amsterdam. „De geschiedenis van deze buurt moet niet puur gebruikt worden als commerciële verpakking. Daar moet je dan ook wel iets concreets mee doen.”

De oplevering van de twee nieuwe gebouwen staat ergens deze zomer gepland. Daarin is overigens ook een plekje gereserveerd voor de FEBO. Met of zonder reiger.

    • Jonas Kooyman