Document met capitulatie Rotterdam van vóór bombardement gevonden

Brief van 14 mei 1940.
Brief van 14 mei 1940.

Ruim 75 jaar nadat het centrum van Rotterdam werd weggevaagd door een Duits bombardement, is het document opgedoken dat die ramp had moeten voorkomen: een papiertje waarop de Duitse generaal-luitenant Schmidt onderhandelt over de overgave van de stad met de Nederlandse commandant, kolonel Pieter Scharroo. Onderzoeker Gerard Groeneveld, wiens boek Rotterdam frontstad donderdag is verschenen, trof het document aan op een Duitse veilingsite.

Schmidt stuurde zijn eis tot overgave op 14 mei aan Scharroo, zonder die te ondertekenen. De Nederlander antwoordde dat hij wilde weten met wie hij van doen had en wat de eisen waren. Daarop stuurde de Duitser een lijst van zeven punten. Laatste punt: de Nederlanders hadden drie uur de tijd om zich over te geven. Tegen de tijd dat het papiertje Scharroo had bereikt, lag het hart van Rotterdam al in puin. De Nederlander ondertekende de capitulatie-eis met één woord: Angenommen.