Topman Fiat voorziet fusie met grote concurrent

De topman ziet Ford, Toyota en Volkswagen als potentiële partners voor een “grote” fusie in de autowereld.

Foto: Damian Dovarganes/AP

De topman van Fiat, Sergio Marchionne, overweegt een fusie met concurrenten Ford, Toyota of Volkswagen. Hij ziet hen als potentiële partners voor een „grote” fusie in de internationale autowereld. Dat heeft Marchionne vrijdag bevestigd tegen journalisten in Amsterdam, voorafgaand aan de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van zijn bedrijf. Marchionne hoopte eerder te fuseren met General Motors, maar dat bedrijf bleek niet geïnteresseerd.

„Wat ik graag wilde doen, blijkt nu niet mogelijk”, aldus Marchionne. Hij zei verder dat „de deur nooit gesloten zou zijn geweest” voor een fusie met een andere grote concurrent.

President-commissaris John Elkann gaf donderdag ook al aan dat Fiat wil blijven kijken naar een fusiepartner. Volgens hem kan een fusie met een van de „grote jongens” in de industrie besparingen opleveren van 10 miljard dollar per jaar. De opkomst van zelfsturende auto’s en het feit dat mensen vaker auto’s delen ziet hij niet als een belemmering voor een fusie. Volgens hem zullen ook de komende decennia traditionele autoproducenten nog genoeg auto’s verkopen. Dus zou het logisch zijn om de voordelen te onderzoeken van een eventuele fusie. Elkann zei dit in een brief aan de aandeelhouders.

Marchionne bevestigde niet alleen dat hij wel iets ziet in een fusie met Amerikaanse, Japanse en Duitse autoproducenten, maar ook in een samengaan met het Zuid-Koreaanse Hyundai. Maar hij voegde eraan toe: „Koreanen trouwen nooit.” Hij herhaalde dat een fusie met General Motors de beste optie is, omdat die de meeste besparingen op zou leveren.

Ford liet vrijdag weten dat het niet geïnteresseerd is in een fusie met Fiat. Marchionne verwacht niet dat een er snel een fusie komt. (Bloomberg)