Aandeelhouders tegen salarisverhoging, maar BP buigt niet

Deepwater Horizon.
Deepwater Horizon. Foto Derick E. Hingle / Bloomberg

Ook aandeelhouders van oliebedrijven kennen grenzen. TIjdens hun vergadering bij oliegigant BP, donderdag in Londen, stemde 59,29 procent van de aandeelhouders tegen het beloningsbeleid, waarbij topman Rob Dudley 14 miljoen pond (17,6 miljoen euro) aan salaris en bonussen krijgt: een verhoging van 20 procent.

Die stijging valt bij veel aandeelhouders verkeerd, omdat BP een recordverlies lijdt van omgerekend zo’n 6 miljard euro, veroorzaakt door de lage olieprijs en door boetes voor de afwikkeling van de ramp in 2010 met booreiland Deepwater Horizon in de Golf van Mexico.

Het is zeldzaam dat zo’n grote groep beleggers tegen het beloningsbeleid stemt. Alleen Royal Bank of Scotland ondervond in 2009 met 80 procent tegenstanders meer tegenstand, volgens de Britse krant The Guardian.

Het overtuigende ‘nee’ betekent niet dat het salaris van Dudley omlaag gaat. De stemming was niet bindend. De beloning is al uitbetaald en wordt niet teruggestort. BP liet weten teleurgesteld te zijn over de uitslag en de beloning terecht te vinden vanwege „uitstekende prestaties” in een moeilijke markt.