Europese Persprijs naar Gert Van Langendonck van NRC voor verhalenserie ‘Op naar Europa’

Gert Van Langendonck is donderdag in Praag bekroond met een Europese Persprijs 2016. De correspondent Midden-Oosten en Noord-Afrika van NRC kreeg de prijs in de categorie The Special Award voor zijn verhalenreeks ‘Op naar Europa’. Daarin volgt hij een groep Syrische vluchtelingen bij hun poging Fort Europa binnen te komen. Van Langendonck deelt zijn prijs met journalisten van twee andere media: Andres Fjellberg en Tomm W. Christiansen van het Noorse Dagbladet en Amrai Coen en Henning Sussebach van Der Spiegel. Aan The Special Award – dit jaar een onderscheiding van de mooiste en beste journalistieke producties over de vluchtelingencrisis – hangt een bedrag van 10.000 euro. Ook de winnaars van de andere categorieën krijgen dat bedrag.

De jury over Van Langendoncks reeks: „Gert Van Langendonck voegde zich bij een groep vluchtelingen die vertrok uit Turkije en vertelde in korte, onthullende hoofdstukken hun verhaal, over de zware tocht naar Duitsland.” De organisatie van de Europese Persprijs ontving dit jaar meer dan 500 inzendingen. 33 journalisten werden genomineerd, onder wie ook NRC-columnist en correspondent in Wenen, Caroline de Gruyter. Zij dong met haar artikel ‘Hoe het linkse verhaal verdwenen is’ mee naar The Commentator Award. Deze prijs werd gewonnen door Financial Times-commentator Gideon Rachman.